A napokban több rúd
kalácsot sütöttem és bizony a receptje így kezdődik: tedd bele három tojás
sárgáját.., nálam ez 2 x 3 lett..
De mit
csináljak az így megmaradó fehérjével? Hogyan tároljam felhasználásig?
-
A szakácsok és a szakácskönyvek szerint az a legjobb,
ha a sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek
készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes maradék
tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet (hígra
főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.
Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még
eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor
fagyasszuk le!
Én a süteményt választottam, míg sült
a kalács addig elkészítettem ezt az egyszerű sütit.
Ezt a Teasütemény receptet variáltam át, mostan egy gyümölcsösebb változatra.
-
4 tojásfehérjét habbá verünk csipet sóval,
majd beleforgatunk 8 deka lisztet, 12 deka porcukrot és 1 citrom reszelt héját.
Végül óvatosan összevegyítjük 3 deka olvasztott, de már nem meleg vajjal.
Kilisztezünk egy őzgerincformát, kétharmadáig töltjük a masszával.
Előmelegített sütőben 150 fokon 45-50 percig sütjük (a sütő ajtaját ne
nyitogassuk az első fél órában). A formában hagyjuk kihűlni. Másnap szeleteljük
fel, és üresen, vagy csokival bevonva kínáljuk kávához, teához, kakaóhoz.
Gyümölcsös sütim:
-
6 tojásfehérjét habbá verünk csipet sóval,
majd beleforgatunk 12 deka lisztet, 15 deka porcukrot, 12-15 szem aprított
mandulát. Végül óvatosan összevegyítjük 2 db apróra kockázott almával és egy
marék magozott meggyel. Kilisztezünk egy őzgerincformát, vagy sütőpapírt használunk és kétharmadáig töltjük a
masszával. Előmelegített sütőben 160 fokon 45-50 percig sütjük (a sütő ajtaját
ne nyitogassuk az első fél órában). A formában hagyjuk kihűlni. 5 dkg
étcsokoládét, 1 evőkanál olajjal gőz felett megolvasztunk és csokival bevonva
kínáljuk a sütit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése