Teljesen belebolondultam a
naspolyába. Annyira, hogy még egy Szentesi Rózsa fajtájú fácskát el is
ültettünk a napokban.
Hosszú évekig nálam ez a
gyümölcs a kedvencek listáján, a végén szerepelt. Apró, csúnyácska, a színe is
semmitmondó barna. Na és tiszta maszatos lesz tőle az ember.
A falunk feletti Nagyhegyen sok pincénél lehet szép nagy terebélyes naspolya bokrot találni. A régi
világban értékelték az évnek utoljára termő gyümölcsöt, a naspolyát akár
karácsonyig is el lehetett raktározni.
Miért jó a naspolya?Korábbi
bejegyzésemben van a válasz.
Aztán a testvéremtől kaptam
egy kosárnyit, érett, puha és nagyon zamatos ízűt. Megtanultam a helyes
fogyasztását is. A legegyszerűbb, ha kis lukat ejtünk a héjon, majd
kiszívogatjuk az ízletes belső gyümölcshúst.
Sokféleképpen lehet elkészíteni. Ha a héját és magvait
szitán átnyomjuk, megkapjuk a pépet, amelyből főzhetünk lekvárt, zselét,
kocsonyát. Párolás után süteménybe, müzlibe javasoljuk. Sűríthetünk vele
ivólevet, vegyes lekvárt. Sült ételek mellé főzzünk belőle sűrű pürét.
Sűrű állaga miatt izgatott
milyen lehet a Naspolyasajt.
Az állagában birsalmasajtra hasonlító, csokoládészínű édesség,
igazi különlegesség. Lassabban szárad ki, mint a birssajt, ezért az elején
nagyon óvatosan lehet csak megforgatni.
Naspolyasajtot
én így készítettem el.
Megmostam
a már teljesen érett naspolyákat, és szőröstül-bőröstül egy lábasba tettem. 1
kg gyümölcsre 2 dl birslét számítva feltettem főni. (Birslé helyett lehet
vízzel is). Kézzel egy kicsit összenyomkodtam, hogy krémszerűbb legyen a
massza. Ha már összeesett, tésztaszűrő kanálba átnyomkodtam úgy, hogy csak a
csupasz magok és a bőr maradjanak a szűrőkanálban. Az átnyomott, világosbarna
naspolyakrémet, 1 kg gyümölcsre számítva 25-30 dkg cukorral, (elég édes
kevesebb cukor kell, mint a birsnél), felfőztem forrásig. Állandó keverés
mellett még 15 percig főztem a cukorral együtt. Forrón kis porcelán tálkákba
mertem és két nap után óvatosan sütőpapírra borítottam ki.2-3 naponta forgatom,
még szárad.
Lehet
citrommal, őrölt szegfűborssal, gyömbérrel is ízesíteni.
Elkészítettem, de nehezen sűrűs0d0tt, ekkor egy nagy átmérőjű serpenyőbe tettem, 4 - 5 cm vastagságban, keverve folytonosan, így sokkal gyorsabban sikerült a kellő sűrűságet elérni
VálaszTörlésHány nap alatt szárad meg? Csütörtökön készítettem, még mindig nem bőrösödik.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a választ.
Magné Éva