Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. november 5., kedd

Naspolyasajtot készítettem.



Teljesen belebolondultam a naspolyába. Annyira, hogy még egy Szentesi Rózsa fajtájú fácskát el is ültettünk a napokban.
Hosszú évekig nálam ez a gyümölcs a kedvencek listáján, a végén szerepelt. Apró, csúnyácska, a színe is semmitmondó barna. Na és tiszta maszatos lesz tőle az ember. 
A falunk feletti Nagyhegyen sok pincénél lehet szép nagy terebélyes naspolya bokrot találni. A régi világban értékelték az évnek utoljára termő gyümölcsöt, a naspolyát akár karácsonyig is el lehetett raktározni. 

Miért jó a naspolya?Korábbi bejegyzésemben van a válasz.



Aztán a testvéremtől kaptam egy kosárnyit, érett, puha és nagyon zamatos ízűt. Megtanultam a helyes fogyasztását is. A legegyszerűbb, ha kis lukat ejtünk a héjon, majd kiszívogatjuk az ízletes belső gyümölcshúst.

Sokféleképpen lehet elkészíteni. Ha a héját és magvait szitán átnyomjuk, megkapjuk a pépet, amelyből főzhetünk lekvárt, zselét, kocsonyát. Párolás után süteménybe, müzlibe javasoljuk. Sűríthetünk vele ivólevet, vegyes lekvárt. Sült ételek mellé főzzünk belőle sűrű pürét.

Sűrű állaga miatt izgatott milyen lehet a Naspolyasajt.
Az állagában birsalmasajtra hasonlító, csokoládészínű édesség, igazi különlegesség. Lassabban szárad ki, mint a birssajt, ezért az elején nagyon óvatosan lehet csak megforgatni.




Naspolyasajtot én így készítettem el.

Megmostam a már teljesen érett naspolyákat, és szőröstül-bőröstül egy lábasba tettem. 1 kg gyümölcsre 2 dl birslét számítva feltettem főni. (Birslé helyett lehet vízzel is). Kézzel egy kicsit összenyomkodtam, hogy krémszerűbb legyen a massza. Ha már összeesett, tésztaszűrő kanálba átnyomkodtam úgy, hogy csak a csupasz magok és a bőr maradjanak a szűrőkanálban. Az átnyomott, világosbarna naspolyakrémet, 1 kg gyümölcsre számítva 25-30 dkg cukorral, (elég édes kevesebb cukor kell, mint a birsnél), felfőztem forrásig. Állandó keverés mellett még 15 percig főztem a cukorral együtt. Forrón kis porcelán tálkákba mertem és két nap után óvatosan sütőpapírra borítottam ki.2-3 naponta forgatom, még szárad.
Lehet citrommal, őrölt szegfűborssal, gyömbérrel is ízesíteni.

2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem, de nehezen sűrűs0d0tt, ekkor egy nagy átmérőjű serpenyőbe tettem, 4 - 5 cm vastagságban, keverve folytonosan, így sokkal gyorsabban sikerült a kellő sűrűságet elérni

    VálaszTörlés
  2. Hány nap alatt szárad meg? Csütörtökön készítettem, még mindig nem bőrösödik.
    Köszönöm szépen a választ.
    Magné Éva

    VálaszTörlés