Gyerekkoromban imádtam a ribizlit, mindegy volt ,
hogy piros vagy fehér. Leültem a bokor alá és csak csipegettem, úgy ahogy
termett,Nem kellett hozzá se cukor, se tejszínhab. Finom volt csak egyszerűen
magában eszegetve.
Nem is értem, hogy mióta saját kertem van miért
nem gondoltam a ribizli ültetésére. Málna, eper és feketeszeder már van
Most pótolom a hiányt és akkor már legyen
Feketeribizli.
Miért pont fekete… válasz az alábbi sok jó
tulajdonságaiban van.
Az első töveket a Földközi-tenger
vidékéről hozhatták hozzánk a XIV. században, s Európa északibb területein
elsősorban a kolostorkertekben lelt otthonra a feketeribizli. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a
középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva.
Miért jó?
Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét
gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az
idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Az érett bogyók
dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes
színanyagokban. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból,
B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli
levele nagyon gazdag C-vitaminban. A krónikus fájdalmakat kúraszerűen
alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló
természetes gyógyszere.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.
A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
Hogyan fogyasszuk?
A friss gyümölcsöt, nyersen szőröstül-bőröstül
érdemes bekapni, vagy levét kinyomva nektárnak, szörpnek meginni. A gyümölcsöt
kis tálkákban összetörve, esetleg kis mézzel és hideg tejszínhabbal, netán
kevés rummal elkeverve fenséges csemege készíthető belőle.
Ültettem a kertbe két bokorral, megfogant. Alig várom, hogy gyógygyümölcsöt teremjen :)
VálaszTörlés