Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. március 31., hétfő

A feketeribizli, mint növényigyógyszer….Gyerekkoromban imádtam a ribizlit, mindegy volt , hogy piros vagy fehér. Leültem a bokor alá és csak csipegettem, úgy ahogy termett,Nem kellett hozzá se cukor, se tejszínhab. Finom volt csak egyszerűen magában eszegetve.
Nem is értem, hogy mióta saját kertem van miért nem gondoltam a ribizli ültetésére. Málna, eper és feketeszeder már van
Most pótolom a hiányt és akkor már legyen Feketeribizli.

Miért pont fekete… válasz az alábbi sok jó tulajdonságaiban van.
Az első töveket a Földközi-tenger vidékéről hozhatták hozzánk a XIV. században, s Európa északibb területein elsősorban a kolostorkertekben lelt otthonra a feketeribizli. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva.

Miért jó?
Nem egyszerűen jó, fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek, amit az idős embereknek gyógyszerek helyett kellene fogyasztani. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A feketeribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. A krónikus fájdalmakat kúraszerűen alkalmazva csökkenti, vitamintartalmánál fogva a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere.
Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.

A népi gyógyászatban is főként a gyümölcs levét használják, de készítenek szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is. A tea is kiváló meghűlésre. Levelének kedvező hatású hatóanyagai. Mindezek hatására levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.

Hogyan fogyasszuk?
A friss gyümölcsöt, nyersen szőröstül-bőröstül érdemes bekapni, vagy levét kinyomva nektárnak, szörpnek meginni. A gyümölcsöt kis tálkákban összetörve, esetleg kis mézzel és hideg tejszínhabbal, netán kevés rummal elkeverve fenséges csemege készíthető belőle.

1 megjegyzés:

  1. Ültettem a kertbe két bokorral, megfogant. Alig várom, hogy gyógygyümölcsöt teremjen :)

    VálaszTörlés