Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. március 17., hétfő

A ZALAI RÉTES – így csupa nagybetűvel.



Nagyon régen készítettem utoljára rétest. Itt volt a nagyszerű alkalom, hogy kipróbáljam a Kemencében sütést.

Nőnapon az önkormányzatunk – Tavaszköszöntő rétessütésre invitált.

Befűtötték a  kemencét a Faluháznál. Igazi Zalai nyújtott rétes készült hagyományos tökös-mákos, meggyes-túrós, almás töltelékkel.


Az én rétesem sodrófával nyújtott és a hozzávalók mindig megtalálhatok egy háznál. Salomvári asszonyoktól tanultam még az 1980-as években.

Egyszerűbb az elkészítése is, mert nem kell dagasztani és az asztalt körbetáncolva nyújtogatni.

Nagyon finom, inkább a tiroli réteshez hasonlít, mert nem lesz olyan vékony a tésztája.

Bármilyen töltelékkel készíthető, Én most a kedvencemként az isteni káposztásat és a mákosat választottam.


Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája kenéshez
  • 1 kis poharas tejföl
  • pici só
  • 10 dkg  olvasztott zsír
·      Túró töltelék:
  • 25 dkg túró
  • kb 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola
Mák töltelék:
  • 25 dkg darált mák
  • kb. 8 dkg cukor
  • kb. 1 dl tej
  • mazsola vagy kimagozott meggy
Tökös-mákos töltelék:

            0.5 kg tök,
20dkg mák,
2 dl tej,
10 dkg cukor. 

Túros-meggyes töltelék:
25 dkg túró,
10 dkg kimagozott megy,
1 tojás
10 dkg cukor,
1 ek búzadara.
1vaníliás cukor,

Mákos-szilvás töltelék:
 20 dkg mák,
 10 dkg cukor,
2 dl tej,
20 dkg kimagozott szilva,
1 kk őrölt fahéj

Diós-almás töltelék:
 10 dkg darált dió,
5 db reszelt alma,
10 dkg cukor,
1 kk őrölt fahéj

Káposztás töltelék:
0.5 kg reszelt káposzta
10 dkg cukor, ha édes,
vagy 1 kk őrölt bors,csipet só, ha nem édesre készítjük,

Tésztakészítés

Lisztet a tejföllel,1 tojással összegyúrjuk,0,5 cm vastagságúra sodrófával kinyújtjuk,
Megkenjük olvasztott zsírral, rúd alakba feltekerjük. Félórát pihentetjük.

6 részre osztjuk és sodrófával nagyon vékonyra sodorjuk,
Rákenjük a tölteléket, rúdba feltekerjük, tepsibe rakva tojás sárgájával megkenjük.
(A tepsibe nem kell sütőpapír, se zsír.)

180 C fokon kb. 25-30 percig sütjük. Kivesszük és megszórjuk porcukorral.

Tavaszköszöntő rétessütés Boncodföldén képei, az én rétesem:







2 megjegyzés:

  1. De szeretem az ilyen vidéki rendezvényeket, itt biztos sokat lehet tanulni a tapasztalt háziasszonyoktól. Szívesen megkóstolnám a rétesedet, de írod, hogy ez egy egyszerűbb változat, veszem a bátságot és kopróbálom. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva , sikerülni fog! Liszttől függően, lehet egy kicsit több tejföl is.( sajnos a tejfölök kevésbé lágyak!)

      Törlés