Klasszikus recept Göcsejből.
Egyenlő arányban vegyük a közepes nagyságú
salátauborkát, fejeskáposztát, zöldpaprikát, fele mennyiségű hagymát és
zöldparadicsomot.
A káposztát vékonyra szeljük, a többi hozzávalót
karikára vágjuk fel. Sóval összevegyítjük. ( 4 kg-hoz kb. 5 dkg só kell.)
Hagyjuk állni pár óráig. Utána üvegekbe rakjuk lazán,
ne nyomkodjuk le túlságosan.
Ecetes levet készítsünk, üveg egyharmadnyi mennyiségében,
ezzel leöntjük. ( 4 kg-hoz 15-20 dkg cukor,2 dl 20 % ecet kell.)Lezárjuk.
--------------------------------------------------------------------
Én már több mint 20 éve nem használok ecetet, ezért nem
rakok el savanyúságot télire.
Mindig frisset készítek az évszaknak megfelelő
zöldségekből, salátafélékből. és natúr citromlével savanyítom le.
Az én csalamádém receptje (
piros-fehér-zöld színekben.):
1 kg saláta uborka,1 kg fejeskáposzta,1 kg zöld és
pirospaprika vegyesen,
0,5 kg vöröshagyma, 0,5 kg zöldparadicsom. 5 dkg só,2
db érett citrom,1 teáskanál öröltbors,1 teáskanál egész köménymag. 3-4 dl víz.
A káposztát vékonyra szelem, a többi hozzávalót
karikára vágom fel. Sóval összevegyítem. Hagyom állni kettő óra hosszig. Utána
jól kinyomkodom a sós léből. Elkészítem a levet, a vízbe teszem a 2 db citrom
levét, a fűszereket és ráöntöm a saláta egyvelegre. Alaposan összekeverem.
Lehet ízesíteni még tökmagolajjal is!!!
Kipróbálom majd! Köszönöm.
VálaszTörlés