Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2016. április 24., vasárnap

Szegedi fűszerpaprika Hungarikum…..vagy mégse???A tavalyi évben a hungarikumok sorába került a szegedi fűszerpaprika őrlemény.
 A fűszerpaprika mindmáig szinte magyar nemzeti fűszer, hosszan sorolhatnánk az ételféleségeket, amihez használjuk….
gulyás, paprikáscsirke, sültkolbász.

Idézek az értéktárból   -a Paprikatár
„Piros, mint a vér, íze lehet csípős, édes, tüzes. Színe lehet zöld és piros,formája egyenes, hegyes, göcsörtös...Sokat eszel belőle meg nem árt, egészséges étek,vitaminokban gazdag. Eheted nyersen vagy levesben, pörköltben vagy töltve. Elkészítve számtalan formában."


A paprika legelső termesztő körzete Szeged környékén volt.
Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést egy piarista számadáskönyvben, melyben a paprika szó szerepel
A 18 század végétől fokozatosan, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé.
Először az Alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva, optimálisan oldódnak ki a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai.
Ez az úgynevezett pörköltalap, amit magyaros ételek jelentős részénél a készítésénél máig alkalmaznak. Ez teljesen átalakította a Magyar konyhát.

Magyarországon a fűszerpaprikát 1934-ben már körzetekben termesztették, és az állami hatóságok ellenőrizték minőségét
1983-tól szabadon forgalmazható !!!
" A szegedi paprika különleges volta nemcsak a több száz éves törődésnek, a felhalmozódott szaktudásnak és a hagyományok erényeit követő feldolgozásnak köszönhető, hanem annak is, hogy Magyarországon nagyon kedvezőek a feltételek a melegkedvelő fűszerpaprika számára
A kor emberének fokozottan szüksége van vitaminokra, antioxidáns anyagokra. A fűszerpaprikát elsősorban fűszerként használjuk, pedig a benne rejlő vitaminok, antioxidánsok mind szervezetünk védelmét szolgálják".

…és akkor itt van ez a Szegedi paprika Zrt. terméke, amit mostanában lehet vásárolni.Hol van itt a magyarság??? A nemzeti büszkeségünk???

A mi fűszerpaprikánk bekeverve spanyollal, ráadásul még nagyobb arányban, mint a magyar.
Felháborítónak tartom ezt a terméket!!!
Nem vagyok ellene a választéknak, de akkor legyen külön spanyol és külön magyar!

Ahogy a Quimby is énekelte „Káosz amigos”  szerintem ez most 
Magyarország!!!


4 megjegyzés:

 1. Én Kecskeméten a piacon szoktam piros paprikát vásárolni. (Közben eltettem a macskát az ölemből, aztán visszajött, s megint elpateroltam. Nem tudok így gépelni.)Szóval, abban még nem csalódtam. Amúgy teljes joggal háborodsz fel, de miért engedik ezt meg a szegediek?

  VálaszTörlés
 2. Egyetértek veled! Engem azóta nagyon irritál ez -és a hasonló- kérdés, mióta pár éve volt a paprika botrány. Amikor is a szegedi őrlemény aflatoxin fertőzött spanyol őrleménnyel dúsították. S nem olvastam azóta sem a kiosztott évekről.

  VálaszTörlés
 3. megcsűricsavarja a jog: mert a "szegedi paprika "márkavédett, de a szegedi gyárnak a fűszerpaprika őrleménye bármiből lehet, ami ehető---csak sajnos a gyártó cég neve pont az, amitől azt hiszi a vásárló, hogy hungarikumot vett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi a hozászolást!Üdv!
   Ilyen régmúltú és híres gyárnál elvárná az ember , hogy törekedjen a magyar alapanyagokból készítésre!!!

   Törlés