Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2016. május 9., hétfő

Fenyőrügy lekvár készítés avagy egy újabb kísérletezés a gyógynövényekkel!Most jött el az ideje a fenyőrügy gyűjtésének. A még világoszöld hajtásait gyűjtsük a  fiatalabb lucfenyőnek. A fenyő illatát főként a karácsonyhoz társítjuk, ám a fenyőből készíthető különlegességeknek az év bármely szakában helyet biztosíthatunk étkezéseink alkalmával. A fenyőből készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem hasonlítható. Talán ezért van, hogy ezt az ízt megszeretni, vagy megutálni mindenkinek egy pillanat műve.
Fenyőrügy szörp készítését és a gyógyhatásainak ismertetését egy korábbi bejegyzésemben,
az alábbi linken lehet megtalálni.

http://bartotell.blogspot.hu/2013/05/meg-nem-kostoltal-fenyoszorpot.html

Az első variáció:
A lekvárkészítésnél a szörphöz hasonlóan egy nagy lábost vagy fazekat szedjünk majdnem tele. Ha megvan, tegyünk hozzá annyi vizet, ami pont ellepi. 1-2 citromot karikázzunk bele és forraljuk fel. Kb 5 perc forralás után egy éjszakára tegyük félre letakarva. Másnap,  turmixoljuk le rügyeket a citromokkal együtt és újra tegyük fel főni annyi cukorral, amennyire édesre szeretnénk, én 1 literhez 30 dkg-t tettem. Főzzük sűrűre, és forrón tegyük üvegekbe, majd szárazdunsztba!
Nekem így, nagyon erős ízű és kesernyés lett!
A második variáció:
A fenyőrügyhöz almát és kivit tettem. Az alma sokat lágyított az ízén a kivi pedig adott egy kis savanykásabb ízt.

Az almát és a kivit külön főztem  fel, turmixoltam és így adtam hozzá a cukorral együtt a már áztatott rügyekhez. Itt is főzzük sűrűre, és forrón tegyük üvegekbe, majd szárazdunsztba!


Vajas vagy margarinos péksüteményhez fogyasztva, pikáns és izgalmas lekvár!!

1 megjegyzés: