Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2017. március 3., péntek

Március..ki a természetbe csalánt szedni!Újra tavaszodik, már nagyon vártam a természet megújulását. Élvezni a melengető napsugarakat, és újra lehet gyűjtögetni a vadnövényeket.
Több fórumon lehetett hallani arról, hogy a környezetünkben lévő vadnövények milyen hasznosak és egyrészüknek helye lenne a táplálkozásunkban is!!!

Azzal, hogy az ehető vadnövényeket nem hasznosítjuk,
erőforrásokat pazarolunk el.
 
A vadnövények fogyasztása egészséges, mert vegyszermentesek és a begyűjtés közben jó levegőn vagyunk és kirándulunk, ami jó stressz oldó!
Nem elhanyagolható, hogy ingyenesen hozzájutunk!

Most március elején már találhatunk friss, üde Csalán leveleket!


Csalán jó tulajdonságairól, gyógyhatásairól, alkalmazhatóságáról korábbi bejegyzésben  már írtam. Az alábbi linken elérhető:

Ott is szerepelt néhány jó csalános ételrecept, pl a csalán rizottó
A Herbáció különszámos kiadványának köszönhetően szélesebb felhasználását ismertem meg a csalánlevélnek!

További izgalmas receptek:

Csalánfőzelék
Egy kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságura metélünk, es 2 liter forrásban levő zöldséglében megfőzzük. Egy fej gerezdjeire szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja is és ezután habarja be. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, krokettel.
Csalánkocsonya
Hasonlóan készül, mint a főzelék, csak a fokhagyma mennyiséget duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel habarjuk be. A tíz evőkanál keményitőt hideg vízben elkeverjük, es utána adjuk a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg kiolajoztunk. Amikor kihűlt kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle, amennyit azonnal elfogyasztunk, mert hamar szárad.

Csalán fasírt
A megfőzött, es leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöroshagymát, két fej gerezdjeire bontott es zúzott fokhagymát,100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha
túl száraz, tegyünk hozza csalanlét, ha lágy, akkor gabonapelyhet.
Télvégi csalánleves
50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet 2 liter zöldséglében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, egy gerezd fokhagymát, 2 dl tejfölt es tovább forraljuk. Tésztával gazdagíthatjuk. A hűlő felben levő ételt metélőhagymával
diszitjük.

Bátran menjünk ki az erdőszélekre, mezőkre csalánt szedni és készítsünk izgalmas és vitamindús ételeket csalánból!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése