Újra tavaszodik, már nagyon vártam a természet
megújulását. Élvezni a melengető napsugarakat, és újra lehet gyűjtögetni a vadnövényeket.
Több fórumon lehetett hallani arról, hogy a
környezetünkben lévő vadnövények milyen hasznosak és egyrészüknek helye lenne a
táplálkozásunkban is!!!
Azzal, hogy az ehető
vadnövényeket nem hasznosítjuk,
erőforrásokat pazarolunk
el.
A
vadnövények fogyasztása egészséges, mert vegyszermentesek és a begyűjtés közben
jó levegőn vagyunk és kirándulunk, ami jó stressz oldó!
Nem elhanyagolható, hogy ingyenesen hozzájutunk!
Most március elején már találhatunk friss, üde Csalán
leveleket!
Csalán
jó tulajdonságairól, gyógyhatásairól, alkalmazhatóságáról korábbi bejegyzésben már írtam. Az alábbi linken elérhető:
Ott
is szerepelt néhány jó csalános ételrecept, pl a csalán rizottó
A Herbáció különszámos kiadványának köszönhetően szélesebb felhasználását
ismertem meg a csalánlevélnek!
További izgalmas receptek:
Csalánfőzelék
Egy kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságura
metélünk, es 2 liter forrásban levő zöldséglében megfőzzük. Egy fej gerezdjeire
szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával
behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja is és ezután
habarja be. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, krokettel.
Csalánkocsonya
Hasonlóan készül, mint a főzelék,
csak a fokhagyma mennyiséget duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel
habarjuk be. A tíz evőkanál keményitőt hideg vízben elkeverjük, es utána adjuk
a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg
kiolajoztunk. Amikor kihűlt kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle, amennyit
azonnal elfogyasztunk, mert hamar szárad.
Csalán fasírt
A megfőzött, es leszűrt csalánlevelet
összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk
hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított
vöroshagymát, két fej gerezdjeire bontott es zúzott fokhagymát,100 g
burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha
túl száraz, tegyünk hozza csalanlét, ha lágy,
akkor gabonapelyhet.
Télvégi csalánleves
50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet
2 liter zöldséglében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál
sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, egy gerezd fokhagymát, 2 dl tejfölt es tovább
forraljuk. Tésztával gazdagíthatjuk. A hűlő felben levő ételt metélőhagymával
diszitjük.
Bátran
menjünk ki az erdőszélekre, mezőkre csalánt szedni és készítsünk izgalmas és
vitamindús ételeket csalánból!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése