Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. március 3., csütörtök

A tökmagolaj nagyon értékes tápanyag és vitaminforrás.


A napokban finom tökmagolajos savanyú káposztát készítettem, igazi téli vitaminforrás.

Nekem természetes a tökmagolaj használata, hiszen édesanyám, nagymama és az ö felmenői is mindig tartottak ilyen olajat a házban. A mi vidékünkön a szegek portáin napjainkban is termesztenek olajtököt. S része a mindennapi táplálkozásnak, a legkülönbözőbb ételeket ízesítik vele. Az olajtök – amit gyakran neveznek stájer töknek is, a kialakulásának helye miatt – termesztésének fő bázisa Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Magyarország területe. Hazánkban elsősorban az Őrségre jellemző ezért nevezik - az Őrség aranyának is. De a Göcseji-Hetési dombokon és falvakban is megtalálható.

Napjainkra a reformkonyha elengedhetetlen tartozékává nőtte ki magát. Magjának és olajának azonban további alkalmazásai is vannak. A népi gyógyászatban a mag alkalmazása már jó ideje fellelhető. Féregűzőként, húgyúti megbetegedések esetén használták elsősorban. A tökmagolaj gyógyító, jótékony hatásait az utóbbi évtizedekben számos tudományos kutatás igazolta. Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a héj nélküli magokból hidegsajtolással nyert olaj, hiszen így őrződnek meg az értékes tartalmi anyagok, így nem sérül a gazdag hatóanyag-tartalom.

Főbb alkotórészeit azonban érdemes részletezni.
Az olaj különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, melyek, mint az egészséges táplálkozás alapkövei, fontos kiegészítői egy teljes, egészségtudatos életvitelnek, hiszen csökkentik az emelkedett
koleszterinszintet, így csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, javítják az agyi keringést, hozzájárulnak a sejtek állapotának megőrzéséhez. A legfontosabbnak azonban az olaj ún. fitoszterol tartalma mondható, mely olyan növényekre jellemző hatóanyag, melyhez hasonló szerkezettel rendelkező molekulák az emberi szervezetben is találhatók. A többi növényi olajhoz képest egyedülállóan magas szintet elérő ún. delta-7-fitoszterol a kulcs a tökmagolaj jótékony hatásához, a prosztata és a húgyutak jóindulatú gyulladásos megbetegedései esetén, az irritatív, gyulladásos tünetek mérséklésében.

A növényvilágban páratlanul magas az olaj E-viamin és szelén tartalma, melyek szintén rendelkeznek antioxidáns hatással. Az E- vitamint természetes vágyfokozóként is számon tartják, a szelén szintén a prosztatagyulladás okozta tüneteket enyhíti. Az olaj további vitamintartalmának (B-, D-, C-vitamin) és nyomelemeinek (nátrium, kalcium, magnézium, réz, cink vas) köszönhetően az olajroboráló hatása miatt kiválóan alkalmazható betegségek utáni leromlott állapotokban, illetve a szervezet karbantartására. Összességében tehát a tökmagolaj fogyasztása akár salátaolajként, akár egy evőkanállal naponta hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, a keringési rendszer normális állapotának fenntartásához, a szívinfarktus kockázatának csökkentéséhez.

A tökmagolaj nagyon értékes tápanyag és vitaminforrás.

Leginkább friss salátákhoz, ételízesítéshez, kevés olajon történő sütéshez, pároláshoz használják. Hosszan tartó sütés esetén az íze megmarad, de sok elveszik az olaj értékes összetevőiből. Karakteres ízével csínján kell bánni.

 

Két klasszikus recept:

Hordós káposzta-saláta: 2 fél marék savanyú hordós káposzta, 2 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1/2 dl tökmagolaj, só. A hagymát megtisztítjuk, karikákra szeleteljük, gyengén megsózzuk, a káposztával jól összekeverjük, borssal megszórjuk, és tökmagolajjal meglocsoljuk. Göcseji disznótoros pecsenyéhez, köröm pörkölthöz, paprikás burgonyához kitűnő. (Régen Dél-Zalában nagyon elterjedt volt, de még ma is gyakran készítik.)

Tökmagolajos hagymás krumpli saláta: 75 dkg héjában főtt burgonya, 2 fej lila hagyma, 1/2 dl tökmagolaj, ízlés szerinti ecet, só, cukor, késhegynyi őrölt bors. Jó félliternyi ecetes- sós-cukros levet felforralunk, a főtt burgonyát meghámozzuk, és vékony karikákra szeljük.  A hagymát is megtisztítjuk, karikákra szeleteljük, gyengén megsózzuk, a burgonyával jól összekeverjük, ráöntjük az ecetes levet, borssal megszórjuk, és tökmagolajjal meglocsoljuk.

Tavaszi friss zöld salátára is ajánlom.

6 megjegyzés:

  1. Felénk nem is nagyon látni. Vagy csak figyelmetlen vagyok? No utánanézek. Köszi a tippet.

    VálaszTörlés
  2. Itt Zalában a piacokon, vásárokban és a nagy bevásárló központokban is kapható. (elég borsos áron)Én Szlovéniából(Muraszombat) szerzem be ott fele árért megkapom.(Csak zárójelben jegyzem meg, nemcsak az olajért szoktam kimenni, hanem Travarica nevű gyógynövényes italért is.)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Zalában Milejszegen a gyártóüzemben lehet venni 100%-os tökmagolajat, Göcseji tökmagolaj néven(de más olajokat is). Ajánlani tudom mindenkinek. Sokkal finomabb, mint a nagyáruházi olajak és nem utolsó sorban olcsóbb is. www.szaknaturolaj.hu weboldalon pedig lehet kérni árlistát és sok információ is található.

    Üdvözlettel,
    Kiss Tamásné

    VálaszTörlés
  4. Ismerem és vásároltam is Milejszegen készült Göcseji tökmagolajat, tényleg nagyon finom, ajánlom mindenkinek.(Még akkor a Tesco külön üzleti során árulták)Köszönöm az ajánlást.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    Én el készítettem a tökmag olajos káposztát,-és
    nagyon finom!
    Csak ajánlani tudom !
    Köszönöm.
    Üdvözlettel:Pap Lajos

    VálaszTörlés
  6. Pala53!
    Üdvözöllek a blogomban.Ilyenkor, e ködös-párás időben kell a vitamin, és a káposzta elsőrangú vitaminforrás.Sokat fogyaszd, akár tökmagolajjal is.

    VálaszTörlés