Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. március 29., kedd

Ültessünk hát egy diófát!


A zalai dimbes-dombos vidéken, az erdők szélén, az átkötő utak mentén, a hegyi horgosokban, a Zala folyó partján, a régi házak udvarában sok diófát lehet még találni. Az elmúlt években, a falukban is nagyobb volt az építkezési láz és a szántóföldek helyét átvették az új lakóparkok és új kerteket alakítottak ki. Látom, hogy a füvesítésre az emberek mennyi energiát és pénz fordítanak. A gyümölcsfák ültetése pedig nem jellemző. Különösen a Diófát hiányolom! Ami számomra érthetetlen, hiszen az egyik leges leg sokoldalúan hasznosítható fa.
Nem véletlen az elnevezése sem, Juglans regia „Királyi dió”.

Kertünk, udvarunk ékessége, dús lombozata árnyékot adó a nyári meleg napokon.
Csonthéjas gyümölcse egyik legfontosabb élelmezési cikkünk. Nagyon szeretem csakúgy magában elrágcsálni . Legtöbb sütemény elkészítésénél is alapvető hozzávaló. Itt Göcsejben jeles ünnepek elképzelhetetlenek diós kalács nélkül, mint a húsvét, karácsony, keresztelő, szüret, disznóvágás stb.

diós kalács torta, ahogy én készítem...

Én most Gábor napra ajándékba sütöttem ezt a diós kalács tortát, kicsit szakítva a régi hagyományos recepttel. 

aszalt gyümölcsökkel megszórva....

Terike  blogjában (szanter.blogspot.com) látható a recept és az elkészítés menete.

Süteményeken kívül, diót tehetünk a salátákba vagy a húsételek mellé. S még készíthetünk a zöld-dióból finom diólikőrt is. A méz és a dió együtt nagyon finom ízt ad, különösen fonott kalács és margarinnal együtt fogyasztva. Ősszel én mindig készíttek dió-magvasmézet, ami a tél vége felé már jól összeérik.

dió magvasmézem, akácmézből.....

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a dió sokféle gyógyhatását. A rendszeres fogyasztásával jelentősen javíthatjuk ereink állapotát, csökkenthetjük a koleszterinszintünket, vitamin tartalmánál fogva jót tesz az egészségünknek.

A fent leírtak alapján, feltétlen szükségünk van dióra. Saját dióra, mert a zöldségesnél nem kaptunk dióbelet, a piacon is csak szezonálisan árulják, és amit a hipermarketek dióbél címén árulnak, nos, annak a minőségéről jobb nem beszélni. Inkább elveszi az ember kedvét a diófogyasztástól, minthogy az igényeinket kielégítené.
Ültetni akarjunk egy diófát. Sajátot, aminek termése garantáltan jó minőségű, hiszen magunk szedtük össze magunknak, nem penészes, mert gondosan leszárítottuk, és diótöréskor tiszta, megmosott kézzel válogattuk.
És semmivel se pótolható az az élmény, amikor az érőfélben lévő diót magunk szakítjuk le a fáról, és a dióbélről még a vékony hártyát is lehúzva kóstoljuk meg! Ilyen finomat sehol se kapni! 

Ültessünk hát egy diófát!

11 megjegyzés:

  1. Én is nagy dió, diófa rajongó vagyok. Most kezdtünk építkezni és már alig várom, hogy fákat ültethessek.

    VálaszTörlés
  2. Ültetnék én, ha volna hová! :)
    Nagyon szeretem a diót. Érőfélben még a kesernyés hártyával együtt is. Sokszor van, hogy nem húzom le a dióbélről.

    VálaszTörlés
  3. Szia Tündérlátta! Először is köszi, hogy csatlakoztál ehhez az oldalhoz,szívesen látlak.Remélem tudok érdekes írásokat és képeket felrakni, és tükröződik benne a természet iránti szeretetem! Falusi élet, és a Tibeti spániel kutyáim blogjaimra is felhívnám a figyelmed.
    Építkezés részben örömteli, részben fáradságos feladat, mi 9 éve , hogy építettük ezt a könnyűszerkezetes 70 m2-s egyszintes házacskát,Akkor ültettünk 14 különböző gyümölcsfát.Mostanra már kezdenek teremni.Kezdhetsz tervezni, de még őszig van idő, hiszen akkor jó ültetni.

    VálaszTörlés
  4. Mj!
    Te aztán bevállalós vagy! Nem finnyáskodó, jöhet a keserű dió is, az élet úgyis édes!?
    Én a kávézáskor szoktam mondani, hogy elég bele egy kanál cukor, az élet úgyis édes!
    Hát ha nincs hová ültetned, akkor nincs!
    Kárpótolód magad a szabadban járkálással!

    VálaszTörlés
  5. Olyan kérdésem lenne, hogy a diófának milyen hatása van a szervezetre. Magának a diófának.Hogy lehet e közelébe építkezni.
    Hallottam hogy jó a "kisugárzása"de azt is hogy nem jó nem ajánlatos a közelébe építeni. Nekünk pont a hát mellett van és már akkora hogy a ablakomból csak azt látom:).
    Választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Kedves névtelen!Milyen "kisugárzása" van a diófának azt nem tudom.A mi vidékünkön rengeteg a diófa a házaknál, a hegyi hajlékoknál, az utak mentén. Köztudott , hogy már az őseink is a diófa alatt szerettek hűsölni.Az én nagy szüleim is és megérték a 80 évet, ha ártalmas lenne a fa, akkor nem üldögéltek volna alatta.Én a gyógyhatásait kutattam, mint a kérge,levele,gyümölcse sok jó hatást gyakorol a szervezetünkre.Én a levelét szárítom le.
    Részletesen tájékozódhatsz az alábbi web helyen
    http://diolevel.lap.hu/
    Bár nem szokták levágni a diófa ágait,kertész ismerősöm szerint most augusztusban lehet a felesleges ágakat levágni.Az én diófámnak meg nagyon alacsonyan és egymást keresztező ágai vannak.Szép és tartalmas napokat kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Baratella!
    Köszönöm szépen a felvilágosítást. Én is ezen a véleményen vagyok. Nagyon szeretem azt a diófát. Még a nagymamámék ültették gyerekkorában. Szóval szép nagy.
    Ha hasznos a levele, a termése, rossz nem lehet.
    Egy ismerősömmel beszéltünk a diófárol, hogy neki azt mondták: nem jó a lakó övezethez nagyon közel ültetni mert....nem jó a "kisugárzása" a szerveztenek.
    Én pont fordítva tudtam, nekem a Nagymamám mondta hogy igen is jó a diófa alatt pihenni. És ők is ott pihentek nyaranta az árnyékot adó ágia alatt.
    Én csak kiváncsi voltam, hogy ki mit tud a diófáról.Hátha okosodok.
    És hát igen okosodtam:)

    VálaszTörlés
  8. Kedves névtelen!Én nagyon nyitott vagyok az új dolgokra és sok mindent ki is próbálok, de....
    Meggyőződésem, hogy a népi hagyományokban és többéves tapasztalatokban több a valóság, mint a most felkapott különböző irányzatokban.( mint a szellemi kisugárzás, vagy a különböző masszás módszerek vagy diéták, vagy a csodabogyók.)Én inkább sok finom gyümölcsöt, zöldséget eszek és nem hallgatok híreket és nem ülök a tv-s sorozatok előtt.
    A természet erejében, természetes dolgokban hiszek.
    Köszönöm, hogy e gondolatokat megoszthattam veled.
    Még annyit az okosodással semmi gond nincs sőt....!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Baratella!
    Hát én is hasnoló véleményen vagyok. Inkább a népi hagyományokat, népi gyógyítást választom a sok rossz gyógyszer helyett.:)
    És hiszek is benne.
    Sok nép módszert ki is próbáltam, próbáltunk. A diót még nem. De ki fogom próbálni.
    Nadályt próbáltuk minen féle húzodásar, ficsmre, törésre. És jobb akár milyen gyógyszeres krémnél. Propoliszt.
    Szóval ami így olvastunk. Nagymamás csallán teát itatott velem kicsi lány koromban.
    Igazábol a párom aggodalmaskodott a diófa rossz kisugárása miatt, mert hallotta :)De elmeséltem neki, hogy a termése levele hasznos akkor maga a fa sem lehet "káros". Remélem megnyugodott :)
    Én is köszönöm a gondolatokat.
    Üdv: Szilvi

    VálaszTörlés
  10. Kedveseim!
    Én 58-éves vagyok, és két nagy diófa árnyékában napozom át a nyarat "derített fényben" és a sugárzásról csak jót írhatok,ez a dióbél szintén kifogástalan minőségű!
    Diófát általában az utókornak ültetünk,-jó ha időben észhez kapunk, hogy még mi is élvezhessük áldásos sugárzását,és magjait!
    Egyébként én ültetem őket a Németországból hozott mag hajtatása után 25éve.--Hogy repül az idő!
    üdvözlettel:Pap Lajos Fejér megyéből

    VálaszTörlés
  11. pala53!Köszi a bejegyzést.Bizony jó a diófa alatt hűsölni nyáron.Én néhány éve élek falun,és egy üres szántóföldi területre építkeztünk.Sok fát, bokrot és növényeket ültettünk, remélve, hogy élvezni tudjuk a gyümölcsét.Sajnos sok új szomszéd nem ültet fát, ezért is írtam e bejegyzést.

    VálaszTörlés