Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. december 18., vasárnap

Karácsonyi vendégvárás- Sajtos ropogóssal.


Van egy tészta féleség, mely biztosan mindenkinek ízlik, ez a sajtos ostya vagy tallér, én sajtos ropogósnak hívom.
 Karácsonyra mindig készítek, mert jó vendégváró falat, keresztlányom különösen szereti.
Jól elálló, ezért hetekkel az ünnepek előtt el lehet készíteni.
Ami feltétlen kell hozzá az a hagyományos tallérsütő alumíniumból vagy öntött vasból.


A klasszikus recept az alábbi:

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 25 dkg margarin, 4 dl tejföl, 3 tojás, 2 teáskanál só, 1 csomag sütőpor, köménymag.

Édesanyám másképpen készítette el, tejföl helyett 3 dl száraz borral és margarin helyett zsírral.

Én vegyítettem a kétféle változatot és az alábbiak szerint sütöm meg:

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 3 evőkanál zsír, 2 evőkanál margarin, 2 dl tejföl és 2 dl száraz piros bor, 3 tojás, 2 teáskanál só, 1 csomag sütőpor, egész köménymag.
A piros bortól szép szint kap sütéskor, nem olyan sápatag (fehér). A zsírtól is ropogósabb lesz.

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, hozzá morzsoljuk a margarint, a zsírt és eldolgozzuk. Hozzá adjuk a reszelt sajtot, a tejfölt, köménymagot és a tojást, majd a bort és alaposan összedolgozzuk. Egy közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Diónál kisebb golyókat formálunk a tésztából. A tallérsütőt felmelegítjük és az első sütés előtt vékonyan megkenjük olajjal. Erre később nem lesz szükség, hiszen a tésztából kisülő zsírtól nem fog leragadni a tészta. Egyszerre négy golyó célszerű beletenni, így gyorsabban haladhatunk. A tallérok egyik felét kb. fél-1 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz, majd megfordítva a sütőt újabb fél percig. Ezt a mennyiséget Kb. 1 és fél óra alatt lehet kisütni.
A kihűlt tallérokat, celofánt zacskóban vagy dobozba téve akár több hétig is eltartható.


2 megjegyzés:

  1. "Fogyóanyag"! Gyorsan fogyó!

    VálaszTörlés
  2. Igen, holnap sütjük, dupla adagot, mert a barátnőmnek is lesz...kis zsírt is teszek bele édesanyám után szabadon, ettől lesz "omlósz".

    VálaszTörlés