Van egy tészta féleség, mely biztosan mindenkinek ízlik,
ez a sajtos ostya vagy tallér, én sajtos ropogósnak hívom.
Karácsonyra
mindig készítek, mert jó vendégváró falat, keresztlányom különösen szereti.
Jól elálló, ezért hetekkel az ünnepek előtt el lehet
készíteni.
A klasszikus recept az alábbi:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 25 dkg
margarin, 4 dl tejföl, 3 tojás, 2 teáskanál só, 1 csomag sütőpor, köménymag.
Édesanyám másképpen készítette el, tejföl helyett 3 dl
száraz borral és margarin helyett zsírral.
Én vegyítettem a kétféle változatot és az alábbiak
szerint sütöm meg:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 3
evőkanál zsír, 2 evőkanál margarin, 2 dl tejföl és 2 dl száraz piros bor, 3
tojás, 2 teáskanál só, 1 csomag sütőpor, egész köménymag.
A piros bortól szép szint kap sütéskor, nem olyan sápatag
(fehér). A zsírtól is ropogósabb lesz.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, hozzá
morzsoljuk a margarint, a zsírt és eldolgozzuk. Hozzá adjuk a reszelt sajtot, a
tejfölt, köménymagot és a tojást, majd a bort és alaposan összedolgozzuk. Egy közepesen
kemény tésztát kell kapnunk. Diónál kisebb golyókat formálunk a tésztából. A
tallérsütőt felmelegítjük és az első sütés előtt vékonyan megkenjük olajjal.
Erre később nem lesz szükség, hiszen a tésztából kisülő zsírtól nem fog
leragadni a tészta. Egyszerre négy golyó célszerű beletenni, így gyorsabban
haladhatunk. A tallérok egyik felét kb. fél-1 percig sütjük, míg szép
aranybarna lesz, majd megfordítva a sütőt újabb fél percig. Ezt a mennyiséget
Kb. 1 és fél óra alatt lehet kisütni.
A kihűlt tallérokat, celofánt zacskóban vagy dobozba
téve akár több hétig is eltartható.
"Fogyóanyag"! Gyorsan fogyó!
VálaszTörlésIgen, holnap sütjük, dupla adagot, mert a barátnőmnek is lesz...kis zsírt is teszek bele édesanyám után szabadon, ettől lesz "omlósz".
VálaszTörlés