Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. január 11., szerda

Sárgaborsó főzelék lilásan, zöldségekkel………..


Ma sárgaborsó főzeléket készülök főzni, a Starlap- konyha- Nők lapja café rovatát böngészve az interneten is pont ma, sárgaborsót ajánlanak kicsit másképpen.
Van a hagyományos sárgaborsó főzelék, ahogy még anyáink főzték, ahogyan a menzákon ifjú korunkban fogyasztottuk. Olyan jó sűrűn és pörkölttel vagy fasírozott gombóccal tálalva.

Én sok zöldséggel és hígabban, egy kissé levesesen készítem el.



Hozzávalók (4 adag)

30 dkg sárgaborsó, megmosva, átválogatva
1,5 l húsleves kockás víz
1 fej vöröshagyma, kockára vágva
só és frissen őrölt bors,pirospaprika
1 teáskanál vegeta
½ fej kisebb lilakáposzta
2 szál sárgarépa karikázva
2 evőkanál olaj



A sárgaborsót a húsleves kockás vízzel, a vöröshagymával, a fűszerekkel, kb. 1 óra alatt puhára főzöm. Utána belerakom a csíkokra vágott káposztát és a karikázott sárgarépát és még ½ órát együtt föl, míg pépes nem lesz a borsó.

Bár a színe nem olyan bizalomgerjesztő, de a lilakáposzta élvezetes ízt ad a borsónak.



Lilakáposzta hatásai

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta lilás színét az „antocián" adja. Változatos ételféleségek készíthetők belőle, egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig erőteljesebb, amint azt sokan gondolnák.

A lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben.
Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.

A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.
 
Nekünk most épp ez kell, mert bizony fogyókúrára, tisztítókúrára adtuk a fejünket.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes ez így együtt. nekem legalább is. Mindegyiket szeretem, de így együtt még nem hallottam.

    VálaszTörlés