Leveleit
fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve
és szárítva is felhasználható
Amit a tárkonyról
tudni kell!
Olyan gyógynövény, melynek íze hasonlít az édesgyökér
ízéhez.
Ma már elsősorban a főzéshez használják, de így is
megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a
hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres.
Sok nép használja még ma is fogfájásra. A kimerültség
leküzdésére és az idegek nyugtatására is alkalmas. A tárkony helyettesítheti a
sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk.
Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít
az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a
szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni. Egyik
fő összetevője az esztragol, ami hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához.
Felhasználása
Házi fűszerezésre (báránysült, vadas húsételek, zöldbab-, borsó, burgonyafőzelékek, levesek,savanyúságok eltevése stb.) frissen vagy szárítva kiváló. Növényi ecete is nagyon ízletes.
Tárkonyos ételek.
Mi nagyon levesesek vagyunk és az egyik nagy kedvencünk a Tárkonyos kacsaaprólék leves.
Én így készítem: Hozzávalók 4 főre
- 1 kacsa aprólékja (far-hát, nyak, szárnya)
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 20 dkg cukorborsó
- 4-5 db sampion vagy erdeigombafej
- 1 kis fej zeller
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 csipetnyi szerecsendió
- 1 csipetnyi kakukkfű
- 1 teáskanál vegeta és ízlés szerint só
- petrezselyemzöld
- friss tárkony ág vagy 1 teáskanál szárított tárkony
Elkészítés
- A kacsa aprólékot feltesszük főni hideg vízben, ha a forrás után a habját leszedtük, fűszerezzük, a hagymát egészben tesszük hozzá, és egy órányi főzés után hozzáadjuk a zöldségeket is.
- Lassú tűzön, gyöngyözve még egy félórát főzzük, de a főzési ideje függ a kacsa fiatalságától-öregségétől.
Marhasült
fűszeres vadasmártásban.
60 dkg sovány marhahús, 2,5 dl vörösbor, 1 babérlevél, tárkony, só, bors, 3 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 3 szál zellerzöld, 2 evőkanál liszt, 3 sárgarépa.
Elkészítés
A vörösbort összekeverjük a
sóval, borssal, tárkonnyal, majoránnával és a babérlevéllel. A marhahúst kis
kockákra vágjuk, és 1 napra e páclében, hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás után a
húst kivesszük, lecsöpögtetjük és forró olajban jól kisütjük. Ezután tegyük egy
tűzálló tálba az apróra vágott hagymával, sárgarépával és zöldségekkel együtt.
A hús sütése után megmaradó olajban pirítsuk meg gyengén a lisztet, öntsük fel
a páclével, és adjunk hozzá 2 dl vizet. Ezt állandó keverés közben forraljuk
fel, majd öntsük rá a húsra és a zöldségekre, fedjük le és előmelegített
sütőben kb. 2-2,5 óra hosszat süssük.
Azt hiszem bátrabban kéne használnom a tárkonyt!!!
VálaszTörlésA fantasztikus növények, mindegyik egy csoda:)Érdekes aromája van a tárkonynak, én kifejezetten szeretem:) A ragud is mennyei lehet, igazi komfort kaja:)
VálaszTörlésNagyon jó írás, köszönöm. Ültetni is fogok !
VálaszTörlésVicuska,egy-egy próbát megér, hátha beválik az íze.
VálaszTörlésTrollanyu....nekem a tárkony különösen a kacsa-liba ételeknél ad finom ízt.
VálaszTörlésannaliz! Én is próbáltam magról ültetni, de nem sikerült.
VálaszTörlés