Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. március 9., péntek

A tárkony ….több mint fűszernövény.


Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható

Amit a tárkonyról tudni kell!

Olyan gyógynövény, melynek íze hasonlít az édesgyökér ízéhez.
Ma már elsősorban a főzéshez használják, de így is megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres.

Sok nép használja még ma is fogfájásra. A kimerültség leküzdésére és az idegek nyugtatására is alkalmas. A tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk.

Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. E folyamat támogatásaként érdemes tárkony teát inni. Egyik fő összetevője az esztragol, ami hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához.

A gyerekeket könnyebben megtámadják a bélférgek; a tárkony rendkívül értékes ezeknek a parazitáknak a leküzdésében. Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget. Míg a tárkony serkenti az emésztést, arról híres, hogy enyhe nyugtató, és ezért altatóként is használták.

Felhasználása

Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény.

Házi fűszerezésre (báránysült, vadas húsételek, zöldbab-, borsó, burgonyafőzelékek, levesek,savanyúságok eltevése stb.) frissen vagy szárítva kiváló. Növényi ecete is nagyon ízletes.

Tárkonyos ételek.
Mi nagyon levesesek vagyunk és az egyik nagy kedvencünk a Tárkonyos kacsaaprólék leves. 



Én így készítem: Hozzávalók 4 főre
  • 1 kacsa aprólékja (far-hát, nyak, szárnya)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 20 dkg cukorborsó
  • 4-5 db sampion vagy erdeigombafej
  • 1 kis fej zeller
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • 1 csipetnyi kakukkfű
  • 1 teáskanál vegeta és ízlés szerint só
  • petrezselyemzöld
  • friss tárkony ág vagy 1 teáskanál szárított tárkony
Elkészítés
  1. A kacsa aprólékot feltesszük főni hideg vízben, ha a forrás után a habját leszedtük, fűszerezzük, a hagymát egészben tesszük hozzá, és egy órányi főzés után hozzáadjuk a zöldségeket is.
  2. Lassú tűzön, gyöngyözve még egy félórát főzzük, de a főzési ideje függ a kacsa fiatalságától-öregségétől.


Marhasült fűszeres vadasmártásban.

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg sovány marhahús, 2,5 dl vörösbor, 1 babérlevél, tárkony, só, bors, 3 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 3 szál zellerzöld, 2 evőkanál liszt, 3 sárgarépa.

Elkészítés
A vörösbort összekeverjük a sóval, borssal, tárkonnyal, majoránnával és a babérlevéllel. A marhahúst kis kockákra vágjuk, és 1 napra e páclében, hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás után a húst kivesszük, lecsöpögtetjük és forró olajban jól kisütjük. Ezután tegyük egy tűzálló tálba az apróra vágott hagymával, sárgarépával és zöldségekkel együtt. A hús sütése után megmaradó olajban pirítsuk meg gyengén a lisztet, öntsük fel a páclével, és adjunk hozzá 2 dl vizet. Ezt állandó keverés közben forraljuk fel, majd öntsük rá a húsra és a zöldségekre, fedjük le és előmelegített sütőben kb. 2-2,5 óra hosszat süssük.

6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem bátrabban kéne használnom a tárkonyt!!!

    VálaszTörlés
  2. A fantasztikus növények, mindegyik egy csoda:)Érdekes aromája van a tárkonynak, én kifejezetten szeretem:) A ragud is mennyei lehet, igazi komfort kaja:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó írás, köszönöm. Ültetni is fogok !

    VálaszTörlés
  4. Vicuska,egy-egy próbát megér, hátha beválik az íze.

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu....nekem a tárkony különösen a kacsa-liba ételeknél ad finom ízt.

    VálaszTörlés
  6. annaliz! Én is próbáltam magról ültetni, de nem sikerült.

    VálaszTörlés