Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. március 28., szerda

Tavasz…kert…ültetés…a zöldbabot nem szabad kihagyni.


Már nem emlékszem rá mióta tart a zöld szinű zöldbab iránti rajongásom. Szüleim, férjem szülei, a rokonság is mindig a sárga hüvelyű változatot termesztették és fogyasztották. Nálam az első zöld hüvelyű babos étel után, csak ez lett a nyerő.
Sokkal húsosabb és ízletesebb a sárgánál, és nem olyan szálkás. Mióta falun élek és van saját kertem minden évben több ágylással ültetek korai és későbbi fajtát. Mindig mire leterem a cukorborsó, a helyére zöldbab kerül. Ez a növény szereti a meleget, ezért májusban és júniusban ültetem el, több napos eltéréssel, hogy ha beérik folyamatosan tudjam szedni. Scuba és a magnum fajtákat kedvelem. 


Juliustól egészen áprilisig gyakran készítek zöldbabos ételeket. Télre fagyasztóba téve, jól eltárolható.

Sokféle ételhez felhasználható, de önmagában is ízletes ételeket lehet főzni a zöldszínű zöldbabból. Saját kipróbált zöldbabos ételeimet ajánlanám, ezek kissé a falusi hagyományos ételeket követik.

Vargányagombás-zöldbabos krumplileves.

Hozzávalók:  0.5 kg zöld hüvelyű bab, 5-6 burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 4-5 friss vargánya (közepes nagyságú, de szárítottból is lehet, akkor 6-7 dkg), 1 kis kanál színes paprika, késhegynyi őrölt bors,2 babérlevél,1 kis kanál bazsalikom,1 kanál liszt, 1dl tejföl,  1 csomó petrezselyem zöld, só

 A burgonyát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, a zöldbabot megmossuk és 3 cm-s darabokra szeljük. A vargányát megtisztítjuk, megmossuk, fölszeleteljük. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a felhevített olajba tesszük, kissé megpirítjuk, azután belerakjuk a felszeletelt, lecsurgatott vargányát. Addig pirítjuk együtt, amíg a gomba el nem főtte a levét. Ha zsírjára sült, rátesszük az őrölt borsot és az összevágott petrezselyem zöldet, elkeverjük, hozzátesszük a színes paprikát, és gyorsan elkeverve hideg vízzel felengedjük. Felforraljuk, belerakjuk a zöldbabot és a burgonyát, babérlevelet, megsózzuk, meghintjük a bazsalikommal és lassú tűzön addig főzzük, amíg a burgonya és a bab megpuhul. A tejfölben simára keverjük a lisztet, a hideg vízzel hígítjuk, és a levesbe szűrjük. Még néhány percig forraljuk, beleszórjuk a megmaradt petrezselyem zöldet.


Az erdős, gombatermő göcseji vidék gyakori levese a vargányás krumpli leves. Mi is imádunk gombát szedni, erdőn-mezőn járni. S ha kedvező az időjárás nyár elején és kora ősszel mindig sok vargányagombát szedünk, bőven tudunk leszárítani a szűkösebb évekre. Én a zöldbab és bazsalikom hozzáadásával változtattam Édesanyám  és nagymama készítette ételen.

Erdei vegyes gombás- zöldbabos rakott palacsinta.

Palacsintatészta.
hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl hideg víz, 2-3 dl szódavízzel, csipetnyi só, kevés olaj a tésztához és olaj a sütéshez.

A tojást jól felverjük, és 1 dl vizet öntünk hozzá, megsózzuk, és a lisztet és szódavizet fokozatosan beletesszük állandóan keverve, a végén kevés olajt is. A simára kevert sűrű tésztából palacsintákat sütünk kb. 8-9 db lesz.


 Töltelék
hozzávalók: 1/2 kg  zöld hüvelyű zöldbab,20 dkg vegyes erdei gomba, 1 kis fej hagyma, 1 kiskanál pirospaprika,3-4 evőkanál tejföl, késhegynyi őrölt bors, kevés só és majoránna.



 A babból és gombából a szokásos módon pörköltet készítünk, majd leszűrjük a levét s a gombás babos egyveleggel a palacsintákat megtöltjük. A két szélét behajtjuk és fölcsavarjuk tepsibe, vagy tűzálló edénybe lerakjuk. A visszamaradt pörkölt lében elkeverjük a tejfölt, és a palacsintákat meglocsoljuk. Forró sütőben 15-20 percig sütjük.


- Én családomban mindig vízzel és nem tejjel készítettük a palacsintát. Édesanyám és én sem tudtam soha meginni a tejet, talán ezért is.

 Rakott palacsintát a vidékünkön gombás- darált húsos töltelékkel készítették. Én a húst váltottam ki a zöldbabbal, s így is nagyon finom palacsintás étel lett. 


4 megjegyzés:

  1. Nekem is a zöld színű bab a kedvencem, és errefelé nem is ismerik a sárgát:) A palacsintád is nagyon ötletes és irtó finom is lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Én a krumplilevest vittem, köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Hát!!!!Köszi a finom recepteket, mind kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. A zöld zöldbab az abszolút nyerő a családban, az a palacsinta valami mennyien hangzik.
    Ha van egy kis időd, és kedved szeretnélek meginvitálni egy kis játékra:)
    http://mezeskalacskonyha.blogspot.com/2012/04/husveti-ajanlat-az-utolso-pillanatban.html

    VálaszTörlés