Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. március 13., kedd

Vendégségbe…hidegtállal…..1.

 
Barátainkkal közös ünneplésre készültünk, mi asszonyok elosztottuk a sütési feladatokat. Én az elő és utóételről valamint a salátákról gondoskodtam.
Előételnek hidegtálat készítettem az elmaradhatatlan kaszinótojással, amit mindenki szeret. A főétel is húsos lett, ezért a tálra csak kisebb falatkák kerültek.


Szalonnás hústekercsek kaszinótojással.

Hozzávalók:

·        6 (vastagabb) szelet hús (kb. 80 dkg), nálam sertéstarja
·        3-4 gerezd fokhagyma
·        12 szelet bacon
·        1 evőkanál gyros fűszerkeverék
·        olívaolaj
·        1 dl száraz fehér bor
·        só, bors


Előkészületek:

A hússzeleteket vékonyra klopfolom két fólia között. A fokhagymákat fokhagymanyomón átpasszírozom, és egy kevés olajjal elkeverem, hogy kenhető masszát kapjak.


Elkészítés:

A vékonyra vert hússzeletet sózom-borsozom és fűszerkeverékkel átszórom. Megkenem a fokhagymapéppel, és két szelet szalonnacsíkkal letakarom. Szorosan feltekerem a húst, 3-4 centinként átszúrom egy fogvájóval, ezután a fogvájók között átvágom a hústekercset, így kapok kis húscsigákat.
Ezután egy nagyobb serpenyőben olívaolajat melegítek, közepesnél erősebb fokozaton. A csigákat kissé lelapítva az olajba teszem, és gyorsan pirosra sütöm mindkét oldalukat. Ráöntöm a fehérbor és fedő alatt 30 percig párolom. Majd a fedőt levéve 5 percig szaftjára pirítom .(Ha esetleg elfőné a levét, akkor kevés víz hozzáadásával pótolható.)


Kaszinótojás franciasalátával

Hozzávalók:
Kaszinótojás hozzávalói:
  • 6 tojás
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál tejföl
  • őrölt bors
Franciasaláta hozzávalói:
  • 1 csomag (500 g) fagyasztott vegyes zöldség (burgonyakocka, zeller feltétlen kell)
  • majonéz
  • tejföl
  • ételízesítő (vegeta)
Díszítésnek:
  • 1 fejes saláta / jégsaláta
  • piros paprika

 

 

Elkészítés:

Kaszinótojás elkészítése:
Megfőzzük és megpucoljuk a tojásokat, 2/3 részt elvágjuk őket, és egy kiskanállal kikotorjuk a belsejüket. A tojássárgákhoz hozzákeverünk egy kis mustárt, tejfölt, zsemlemorzsát. Sóval, borssal ízesítjük, majd a masszát visszatöltjük a tojásokba.

Franciasaláta elkészítése:
 A mártás elkészítéséhez összekeverünk 2 dl tejfölt, 2 dl majonézt, egy csipet sót és borsot - ízlés szerint. A franciasaláta elkészítéséhez kevés vízzel és a vegetával megpároljuk a zöldségeket, majd lecsepegtetjük, és egy tálra rakjuk, hogy kihűljön.  Hozzákeverjük a mártást.

 Egy tálra fejes saláta leveleket teszünk, rákanalazzuk a franciasalátát, és a tetejére pakoljuk a kaszinótojásokat. A tojások tetejére egy-egy kanál mártást teszünk, és piros paprikával díszítjük.

4 megjegyzés:

  1. Még sosem készítettem kaszinótojást, de nagyon tetszik nálad:) Húsvétra mindenképpen fogok készíteni, mert szeretjük:)

    VálaszTörlés
  2. nekem az tetszik, hogy egyszerűen írtad le...mindig azt hittem, a kaszinótojás részemről kivitelezhetetlen, de most én is megpróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Én még petrezselyemzöldet szoktam a töltelékéhez keverni. Gyönyörűen lett tálalva!!!!

    VálaszTörlés
  4. Egyszerűen készíthető és sokféle étel mellé tehető.Van aki a tojások sárgáját majonézzel, vagy vajjal keveri össze.Nekem a mustáros-tejfölös-zsemlemorzsás változat ízlik.

    VálaszTörlés