Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. május 20., vasárnap

Május, a virágok illatának hónapja.


Május hava, kezdődik az orgonavirágzással és lágy bódító illat száll a levegőben. Nálam ilyenkor a Lila és a fehér színek dominálnak. Még az első napokban virágzik a lila akácom is majd az orgonával együtt a labdarózsa bokor is fehér pöttyökbe öltözik. 


Orgona után jön az akácfa virágzása.
 Ilyenkor a zalai dombok, erdők messziről is látható fehér színt öltenek és erős illattal telik meg a levegő. Sajnos jött a szélvihar és a hideg, így a méhecskék nem sok mézet tudtak begyűjteni. Zalában jelentős a méhészek száma és általában nagyon jó minőségű az itteni akácméz.

Tavalyi bejegyzésemnél a méz gyógyhatásairól írtam és sok jó mézestészta receptet lehet itt találni.


A napokban aztán meglepődve tapasztaltam mennyi növény virágzik egyszerre. Olyan is, ami inkább júniusban szokott. A mezők szélein már fehérlik a Kamilla virág és sokfelé pipacsot is láttam már piroslani. A vadrózsa rózsaszín virágai is már kinyíltak Az én kertemben is a futórózsa kinyílt. 


Most a hónap vége felé már inkább a fehér és a piros virágok a jellemzőek. A pünkösdi rózsa is előbb virágzik, mint ahogy a napja lenne.

Megszaporodtak a teendőim, múlt heti hideg idő után most nem is tudom, hogy melyik növényt gyűjtsem előbb a sok virágzó közül.

Talán a kedvencem a Bodza virágot sorolom legelőbbre, mert az is már teljes virágzatban nyílik a horgosok és akácosok mentén.


Nagyon szeretjük a bodza szörpöt, minden évben magunknak és ismerőseimnek 25-30 liter szoktam elkészíteni. 
Bodza ......mint gyógynövény- ről tavaly írtam a blogban.

A bodzaszörp készítését is itt ismertettem, ahogy én csinálom.



Május nekem a virágok hónapja, nagyon élvezem ezt az időszakot.

5 megjegyzés:

  1. Jó munkát! Nekem is kellene készítenem, rá is néztem távolból a bodza bokorra, át is futott rajtam.

    VálaszTörlés
  2. Bodzaszörp nálam is készül minden éven legalább 10 liter. Viszont a mézeskrémessel kapcsolatban azt kérdezném, hogy a tészta hozávalóit nem kell gőzön összefőzni, hidegengyúrva is jó? Éva

    VálaszTörlés
  3. A hozzávaló szót helytelenül írtam, javítom.

    VálaszTörlés
  4. Holdgyöngy! Itt az ideje...,most szép világos szörpöt lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  5. Kedves névtelen! Köszi a látogatást!
    mézes krémesnél a tésztához valókat mézzel és tejföllel gyúrjuk össze hidegen, a tejföl miatt nem jó a gőzölés. Mindig annyi tejfölt teszek a tésztához , hogy jól gyúrható-nyújtható legyen.Az elmúlt Karácsonykor én a krémet készítettem tejfölből. www.mezeskalacs.blogspot blogjánál találtam a receptet.

    VálaszTörlés