Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. január 21., hétfő

Aszaltszilvás-diós-almás pite…….az a finom szilva.



Kedvencem a diós-almás pite, gyakran sütök a Pataki tálaimban.
Most ráadásul megspékeltem még finom aszalt szilvával is.




A göcseji gyümölcsöst a hihetetlen sokszínűség jellemzi, de ebből a választékból kiemelkedik a szilva és annak sok fajtája. Hajdanán a különböző szilva fajtákat külön ültették azért, hogy amikor pálinkának összeszedték, már ne kelljen válogatni. Ismert fajták voltak a
Búzaérő szilva,Duránci szilva,Besztercei szilva,Sárga szilva .

Ezekből a régi fajtákból még gyerekkoromban én is fogyasztottam, hiszen Nagyszüleim Novai hegyi birtokán sok gyümölcsfa volt, különösen szilvafák. A szilvatermést ők is sokféleképpen hasznosították, fogyasztották mindennapi ételeiknek, Nagymama elrakta télire befőttnek, lekvárnak vagy savanyúságnak, megaszalta. A parasztság körében az aszalás nagyon elterjedt gyümölcstartósítási mód volt. Leggyakrabban a szilvát, körtét, barackot és az almát aszalták. Aszaltak napon, kenyérsütő kemencében és az aszalás céljára épített aszalókemencében is.
Nagyapa meg hordókba összegyűjtötte a lehullott érett szilvát, melyből jóféle Göcseji szilvapálinkát főzött.


Aszaltszilvás-diós-almás pite.

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,16 dkg margarin, 10 dkg porcukor,1 egész tojás+ 1 sárgája, 4-5 evőkanál tejföl, 1 kg reszelt alma, 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg darált dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 kávéskanál fahéj, 8-10 dkg cukor( attól függően milyen édes az alma).

Elkészítése:
Sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd porcukorral, tojással, tejföllel összegyúrjuk.
2 részre osztjuk, a nagyobbik részt a Pataki tál méretére nyújtjuk és belehelyezzük, az oldalára is felhúzva. Zsemlemorzsát szórunk, rá majd rátesszük először az almát, megszórjuk a fahéjas cukorral. Utána a daráltdiót és az aprított aszalt szilvát. Ráhelyezzük a kisebbik részből formázott tésztalapot. Villával megszurkáljuk és tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben 170-180 C-on lassan sütjük 30-40 percig.




Tálaláshoz lehet rászórni kevés porcukrot. 

 

2 megjegyzés:

  1. Csurog a nyálam! Eszméletlenül gusztán néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Mézeskalács!Nagy részét elvittem a barátainknak, Hál' istennek hamar elfogyott.

    VálaszTörlés