Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. április 15., hétfő

magnólia virágzása...

Az őrségi, göcseji vidék savanyú talaja kedvez a magnólia (tulipánfa) fák fejlődésének. Általában március végén, április elején  virágzik, idén kissé eltolódva de már bontogatja szirmát.
Szemet gyönyörködtető látvány a rózsaszín számtalan árnyalatában pompázó magnóliafák, amelyek a zalai-vasi falvak majd minden kertjét díszítik. 

Én is amint családi ház és kerttulajdonos lettem, elsők között ültettem Magnóliát.Meghagyva bokrosnak, ahogy a növény alakította magát.
Úgy tudom, a visszavágást nem jól tűri, ezért nem metszettük. 






Kertészeti ajánlás:
 

A liliomfa egy valódi szoliter növény, nem csak szépsége miatt, de méretei miatt is. Akár a gyep közepébe is ültethetjük, hiszen a tavaszi pázsit még jobban kiemeli a magnólia hatalmas rózsaszín virágait. De ültethetünk alá a kertbe hagymás növényeket, mint pl. tulipánt, nárciszt, jácintot, fürtöcskét, amelyek egy időben nyílnak a liliomfával. A rózsaszín virágú magnólia mellé ültessünk élénk kék és rózsaszín tavaszi növényeket, míg a fehér mellé a piros színű virágok mutatnak szépen.

 Gondolatok a Tavaszról:

Csitáry-Hock Tamás

 http://www.citatum.hu/szerzo/Csitary-Hock_Tamas

A tavasz nem csak önmagában szép, nem csak önmagáért szereted. (...) 
A tavaszban ugyanis már ott van a nyár ígérete. A ragyogó napsütésé, a melegé, az életé.
 Még nincs nyár, de már tudod, hogy jön, hogy az következik. Így a boldog várakozás ideje is a tavasz. És így kétszeresen szép. 
De van egy még szebb tavasz. Ami a szívedben, a lelkedben ébred. 
És ez a tavasz a legszebb, a legfontosabb. 
Mert ha a szívedben, a lelkedben tavasz él, akkor az ablakon túl lehet tél, lehet vihar, lehet bármi... ha kinézel, te csak virágzó magnóliát, nyíló virágokat, repdeső katicákat, csörgedező patakot látsz. 
Mert a lelkedből látod. A tavaszt. Szíved tavaszát. 

2 megjegyzés:

  1. Felénk is rengeteg van. Egy szép nagy itt a ház előtt is.

    VálaszTörlés
  2. Sza Baratella, légyszíves nézz be hozzám, mert hagytan ott Neked valamit.

    VálaszTörlés