Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. május 12., vasárnap

Még nem kóstoltál fenyőszörpöt?



Még nem kóstoltál fenyőszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki!

 Mostanában már hajt a fenyő, így elérkezett az ideje, hogy Te is elkészítsd
Fenyőfát bőséggel találunk a természetben, ajánlott a közlekedési utaktól „tisztes távolságra” szedni, ahol nem éri a sok por, füst, benzingőz. A szörphöz használandó zsenge hajtásvégeket ugyanis nem szabad megmosni, hogy zamatukból ezáltal ne veszítsenek.


Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel. ( Kivétel a Tiszafa)
 A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart.

Fenyőrügyszörp készítése:

Szedünk jó sok hajtásvéget, és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor bugyogni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Átmerjük nagy befőttes üvegbe, vagy üvegtálba, 1-1 megmosott citromot karikára vágva beleteszünk. Lefedjük és 24 órán keresztül pihentetjük.







A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn átengedjük. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter, annyiszor ½ kilogramm cukrot és literenként 0,5 dkg citromsavat adunk hozzá. 
Én mindig kevesebb cukrot használok a szörpöknél.a legtöbb receptnél 1 literhez 1 kg cukrot írnak!
Következik az újabb forralás, amikor gyöngyözni kezd, még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Forrón  palackozzuk ki. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg celofánt közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üveg a száraz dunsztba.

E csodálatos ízű szörp színe zöldes-barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké.
 
Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható
Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti.

                                                                            
A nyári nagy melegben fogyasszuk 1:5 arányban felöntve hideg ásványvízzel és egy citrom karikával.
 
Egészségünkre!





Én itt olvastam róla először, ajánlom:

http://sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/652-Itt-a-szezon-k%C3%A9sz%C3%ADts-Te-is-feny%C5%91sz%C3%B6rp%C3%B6t#comment-410

6 megjegyzés:

  1. Ez nekem teljesen új. Csak lesek, mik vannak?
    Most dunsztoltuk el az akácvirág szörpöt.

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, ezt ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó sok fiatal rügy kell és elég egy jó napi áztatás.Sok sikert hozzá.

      Törlés
  3. Helló!
    Hasonlóképp mint a bodzavirág. Akácvirág, citromkarikák, kevés citromsav, Melinda tett bele néhány szem szárított csipkebogyót hogy jobb legyen a színe. Két napig ázott a lakás hűvösebb helyén, nehogy megforrjon. Leszűréskor Melinda jó alaposan kinyomkodta a virágokat is, meg a citromot is. Sűrű szűrőn küldte a lábasba, ne menjen bele szálas anyag. Cukrot mi is feleannyit teszünk -úgy mint te is- most viszont az egyik félkiló helyett előmelegített méz került bele. Csak óvatosan lett összeforralva, inkább csak gyöngyözött a lé. Forrón ment a csatos üvegekbe, most pedig még a dunsztban van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi,köszi!
      Hétfő óta ázódik ,akkor már leszűrhetem.Csipkebogyó jó ötlet!
      Melinda nagyon Ügyes.Már gondoltok a kisunokátokra is ???

      Törlés