Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. július 21., vasárnap

Még nem kóstoltál Mentaszörpöt?



Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki!

A Mentát a fűszerkertemben termesztem. Az illatos Menta  szörpnek és teák és koktélok kiegészítőjeként is kiváló.




A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre.
Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását!

A menta az emésztésünknek is nagyon jót tesz. Nem csak javítja az emésztésünket, hanem elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni.
Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a menta az egyik olyan fűszer, amely az egyik legjobb gyógyszere a különféle légúti megbetegedéseknek. Ezért bátran használhatjuk köhögés, torokgyulladás és különféle hörghurut kezelésébe.
A menta kiváló fertőtlenítőszer.




Mentaszörp készítése:
Szedünk jó sok mentalevelet, és mosatlanul egy nagy befőttes üvegbe, vagy üvegtálba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, 1-1 megmosott (körömkefével forró vízzel jól ledörzsölt) citromot karikára vágva beleteszünk. Lefedjük és 48 órán keresztül pihentetjük. A már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn átengedjük. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter, annyiszor ½ kilogramm cukrot és literenként 0,5 dkg citromsavat vagy citromlét adunk hozzá. Következik forralás, amikor gyöngyözni kezd, még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.
Következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg celofánt közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dunsztba.

E csodálatos ízű szörp színe enyhén zöldes lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért, de gyógyító hatásáért is kedvencünkké válhat.


Egészségünkre!

1 megjegyzés:

  1. Én is készítettem sőt citromfűből is. Finomak. S tudom mi van bennük.

    VálaszTörlés