Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. október 15., kedd

Az alma…ami magyar…., mint Növényi gyógyszer.

Almaszüret, idén kissé elhúzódott nálunk. Nehezen akart beérni a gyümölcse. A termés mennyisége is elmaradt a korábbi évektől, nagyon apró és beteges volt.Csak egy fánknál lett szebb és több a termés, talán védettebb helyen van mint a többi.
Nekem az alma a nagybetűs gyümölcs és a magyar fajták igazán finomak.      Vedd és edd a hazait!







"Naponta egy alma távol tartja az orvost."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.

Gyógyhatás.

Az almának rendkívüli gyógyító értéke van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.
A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. Az alma pektinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen. A flavonoidok erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Összességében védik az egészségünket.
Az almát többféleképpen készíthetjük el és fogyaszthatjuk, mivel a benne rejlő hatóanyagok nagy részét a feldolgozás alatt is megőrzi.
 Ihatjuk szűrt illetve rostos üdítő változatát. A szárított és friss almahéjból készíthetünk teát, amit kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen. Nyugodt alvást is biztosít.
A háziasszonyok saláták készítéséhez hasznosíthatják almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt, természetes zsírégető tulajdonsága miatt.

Göcseji hagyományos almás ételek.

Almamártás
8 alma, fél csomag vaj, fél citrom, 1-2 szem szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj vagy kis darab egész fahéj, 3-4 evőkanál cukor, kevés só, 3 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál tejszín, 1 teáscsésze tej, 1 dl fehérbor, 3 evőkanál liszt. Az almákat meghámozzuk, a magházát kivesszük, és egyenletes kis kockára vágjuk. Cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, sóval ízesített kevés vízben a kockára vágott almát puhára pároljuk. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, tejjel fölengedjük, simára keverjük, és a párolt almára öntjük. Tejföllel és a tejszínnel elkeverjük, fölforraljuk. Citromlével vagy borral ízesítjük, és forrón tálaljuk. A fűszerdarabokat tálalás előtt eltávolítjuk. Baromfi-, nyúl- vagy vadsültekhez adjuk.

 
Kép a Youtube.com-ról letöltve.


Vörös káposzta almával
1 fej vörös káposzta (kb. 1 kg), 4-5 alma, 1 vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 borospohár vörösbor, só. A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk és besózzuk. Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. A zsírt fölhevítjük, a cukrot halványsárgára pirítjuk, hozzátesszük a reszelt vöröshagymát és a sóból kicsavart káposztát. Az egészet összekeverjük, a borral meglocsoljuk, hozzáöntjük az ecetet, és lefedve félpuhára pároljuk, többszöri keverés mellett. Hozzáadjuk a lereszelt almát, és készre pároljuk. Általában vadhúsokhoz és sertéssültekhez adjuk, de liba- és kacsapecsenyékhez is kitűnő köret.

Almagombóc
 6-7 alma, fél marék mandula vagy dió, 1 citrom lereszelt héja, 1 bögre tej, 4 tojás, 1 vaj, 1/2 bögre cukor, 1 bögre zsemlemorzsa. Az almát meghámozzuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és tálba tesszük. A tojást, a tejet, a cukrot, a darált mandulát vagy diót, az olvasztott vajat, a zsemlemorzsát, a citrom héját az almával összekeverjük. (Jó kemény tészta legyen.) Gombócokat formálunk belőle. Enyhén sós vízben legalább 15 percig csendesen főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és hígított baracklekvárral tálaljuk.

Almás palacsinta
30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, csipetnyi só, zsír vagy olaj a sütéshez. A tojást jól felverjük, és kevés tejet öntünk hozzá, megsózzuk, és a lisztet beletesszük. Fakanállal jól kikeverjük. Fokozatosan öntjük hozzá a többi tejet, állandóan keverjük, hogy csomós ne legyen.. 4-5 almát megtisztítunk, lereszeljük, és a palacsintatésztába keverjük, és ugyanúgy megsütjük, mint a sima palacsintatésztát. Fahéjas cukorral meghintve, három sarokra hajtva tálaljuk.

Mindennap legalább egy almát együnk!

4 megjegyzés:

  1. Valamikor volt egy olyan receptem, hogy fahéjjal krémet főztem, s ezzel raktam össze a palacsintákat. Nem volt rossz.

    VálaszTörlés
  2. Jók ezek a bölcseletek. Én meg is fogadom, naponta eszek almát, van hogy többet is. Eszem csavargásaim közben is, ismerek még termő de már vadonban lévő fákat. Bár ez utóbbi már lefogyott. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát aki erdőn-mezőn jár- kel, annak én már nem tudok sok újat mondani a természet kincseiről.

      Törlés