Az
enyhe időjárásnak köszönhetően még lehet szedni csipkebogyót és kökényt is.
A dércsípte kökényszemeket szeretik a madarak is, korábbi években januárra már csupasszá váltak a bokrok ágai.
Általában elsétáltam a kékes színű termés
mellett, és nem is gondoltam rá milyen finomságok készülhetnek belőle - s
ráadásul mennyire jó hatással van a szervezetre. De most szedtem egy kisebb vödörrel és lekvárt,szörpöt
és likőrt is készítettem belőle.
Gyógyhatásai:
kökény drogját áprilisban szedhető virágai, október - novemberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.
kökény drogját áprilisban szedhető virágai, október - novemberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.
A
kökény bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő.
Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen.
A gyümölcs sokoldalúan felhasználható:
Főzhetünk
belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár
likőrt is.
Leszárítani is érdemes, megmarad
a kellemes aromája.
Kökénylikőr:
A fáradságos munkával leszedett
kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt
befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd
fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított
gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük kb. 1,5 l kell,
5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük.
Kökénylikőr másképp:
(Én ezt választottam)
Hozzávalók: 50dkg
kökény, 2 rúd fahéj,1 vaníliarúd, 1 marék mazsola,1,5 l borpárlat (vagy gyümölcspálinka),
30 dkg barna
cukor,0,5 l víz.
Elkészítés:
Szurkáljuk
meg a bogyókat egy tűvel, töltsük őket egy nagy befőttesüvegbe.
Adjuk
hozzá a fahéj rudat, a vanília rudat és a mazsolát.
Öntsük
le a borpárlattal és zárjuk le az edényt.
Sötét,
meleg helyen legalább három hétig hagyjuk állni, néha rázzuk jól fel. Szűrjük
le.
Forraljuk
fel a vizet a cukorral kb. 15 percig, amíg szirupszerű folyadékot kapunk.
Adjuk
hozzá a leszűrt léhez, és töltsük üvegekbe.
Ez
a likőr csak több hónapos tárolás után lesz ízletes.
A hideg téli
napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített
szószokba is tehetjük, vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.
Érdemes kipróbálni!
VálaszTörlés