Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. január 10., péntek

A kökény, mint növényigyógyszer.



Az enyhe időjárásnak köszönhetően még lehet szedni csipkebogyót és kökényt is.
A dércsípte kökényszemeket szeretik a madarak is, korábbi években januárra már csupasszá váltak a bokrok ágai.
Általában elsétáltam a kékes színű termés mellett, és nem is gondoltam rá milyen finomságok készülhetnek belőle - s ráadásul mennyire jó hatással van a szervezetre. De most szedtem egy kisebb vödörrel és lekvárt,szörpöt és likőrt is készítettem belőle.

 
fotó a Vadnövények,bogyók és gombák gyűjtése kiadványból származik.

Gyógyhatásai:

kökény drogját áprilisban szedhető virágai, október - novemberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre. A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.
A kökény bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen.


 A gyümölcs sokoldalúan felhasználható:
 Főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.
Leszárítani is érdemes, megmarad a kellemes aromája.

Kökénylikőr:
 A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük kb. 1,5 l kell, 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük.

Kökénylikőr másképp: (Én ezt választottam)

Hozzávalók: 50dkg kökény, 2 rúd fahéj,1 vaníliarúd, 1 marék mazsola,1,5 l borpárlat (vagy gyümölcspálinka),
30 dkg barna cukor,0,5 l víz.

Elkészítés:

Szurkáljuk meg a bogyókat egy tűvel, töltsük őket egy nagy befőttesüvegbe.
Adjuk hozzá a fahéj rudat, a vanília rudat és a mazsolát.
Öntsük le a borpárlattal és zárjuk le az edényt.
Sötét, meleg helyen legalább három hétig hagyjuk állni, néha rázzuk jól fel. Szűrjük le.
Forraljuk fel a vizet a cukorral kb. 15 percig, amíg szirupszerű folyadékot kapunk.
Adjuk hozzá a leszűrt léhez, és töltsük üvegekbe.

Ez a likőr csak több hónapos tárolás után lesz ízletes.




A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük, vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.


1 megjegyzés: