Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2013. december 27., péntek

Szilveszteri malacságok…


-
A szilveszteri buli javában tart. Kaja, pia, tánc, miegymás. Egy srác odamegy a már jó ideje ácsorgó lányhoz.
- Veled nem táncol senki?
- Nem - villan fel a lány szeme.
- Oké! Akkor feltennéd a virslit főni?


Az év utolsó napján fontos szerepet kapnak az ételek. Leggyakrabban malacsült kerül az asztalra, hiszen a négylevelű lóherét tartó malac az egyik legfontosabb szerencseszimbólum. Tilos azonban a csirke, pulyka fogyasztása, hiszen ezek az állatok "elkaparják" a szerencsét. Úgy tartják, aki az újév első napján apró szemes ételt fogyaszt (lencse, bab), sok pénzt várhat az újévben


Savanyú lencse
1/2 kg lencse, 1 babérlevél, 1 szál borsikafű, 1 kávéskanál cukor, 1 dl gyümölcsecet, só, 1 fej vöröshagyma.
 A lencsét megválogatjuk, megmossuk, és annyi vízben áztatjuk, amennyi éppen ellepi. 4-5 órai áztatás után leszűrjük, és enyhén sózott vízben főni tesszük. Hozzátesszük a hagymát, a babérlevelet, a borsikafüvet, és bő vízben puhára főzzük. Ha sok a lé, szűrjünk le belőle. A cukrot megpirítjuk, fél dl lencselével fölengedjük, ha a cukor elolvadt, hozzáöntjük az ecetet, jól fölforraljuk és a meleg lencsére öntjük. Összekeverjük, és így hagyjuk tálalásig. ízleljük meg, ha kell, ízesítsük ecettel, ha szeretjük, tejföllel is meglocsolhatjuk, de csak hidegen, egy-két kanállal. Tálalás előtt szedjük ki a borsikafüvet, a hagymát és a babérlevelet.
( Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás Szerző: Ábrahám Gézáné)

KORHELY LENCSELEVES SÜLT VIRSLIVEL 4 személyre
30 dkg lencse,1 adag vegyes leveszöldség.1 cs petrezselyem,2 babérlevél.2 ek liszt
2 dl tejföl.2 ek mustár,2-3 ek tárkonyecet,4 virsli,2 ek olaj
 A lencsét egy egész éjszakára (ha sietünk, néhány órára) beáztatjuk. Másnap a zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A lencsét leszűrjük, sós, babérlevéllel ízesített vízben a leveszöldséggel együtt megfőzzük. A lisztet elkeverjük a tejfölben és besűrítjük vele a levest. A mustárral, a tárkonyecettel és a petrezselyemmel ízesítjük. A virsliket bevagdossuk, a forró olajban kisütjük. A leveshez tálaljuk.




A babonák legszélesebb skálája is szilveszter ünnepéhez kötődik. Ekkor teszünk fogadalmakat (melyeket rendszerint nem tartunk be), s ekkor tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért.
Sokan készítenek szerencse pogácsát, vagy tortát, melybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz.
Az óévtől mindig hangosan, zajosan búcsúzunk el, hogy elijesszük az ártó szellemeket. Fontos, hogy az év utolsó napján csupa jó dologgal vegyük körül magunkat.

Adjon Isten minden jót, Jobb évet, mint tavaly volt. Mitől félünk, mentsen meg, Amit várunk legyen meg. Szeretetet, békességet, Egészséget.
Boldog Új Évet!

1 megjegyzés: