Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. május 11., vasárnap

Amikor a nap 24 órája is kevés…..Hát én most itt tartok!

Mert a természet és az időjárás is úgy akarta, hogy egyszerre virágozzanak azok a fák, növények, amikről én gyűjtögetni szoktam.
Kezdtem a fenyőfa rügyével és jött a Bodza. most meg az akácfa is virágzik. Akácvirággal résen kell lenni, mert csupán néhány nap és már el is virágzott.
Még nem kóstoltál, nem készítettél akácvirágszörpöt? Akkor épp itt az ideje, ezt ne hagyd ki! 

Én szerencsés vagyok, mert a Zala folyó völgyét ölelő dombokat dúsan beborítják az akácerdők. Itt nem kell telepíteni, nő és terjed magától is. Este és éjjel a nyitott ablakon szállna befelé a finom akácillat, ha nem esne ennyi eső.   

Akácvirág gyógyhatásai:           

Akácvirág  illóolajat (linalolt), flavonoidokat, glikozidokat tartalmaz. Köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó, gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély. enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképződést gátló. Görcsoldó, nyugtató hatása is van.
Én szörpnek készítem el. Ehhez rengeteg akácvirágot kell szedni, akkor mikor már kinyílt a virág, de a színe még hófehér. ilyenkor nagyon intenzív az illata.
 Elkészítése hasonló, mint a bodzavirágé. Különbség, hogy a virágokat le kell szedni a fürtről, mert ne feledkezzünk el az akácfa mérgező hatásáról, a kérgénél, ágaknál és a virágfürt vastag zöld száránál!
10-15 literes edényhez kb. 2 óra a szedés ideje, még egyszer annyi a fürtről leszedegetés. Azután 2-3 napig áztatom cukros, citromos vízben. Leszűrés, felforralás és üvegekbe töltés még újabb 2-3 óra. Szárazdunsztolás 2 nap.

És még mindig nincs vége, mert jön a címkézés és a kamrába pakolás.
De megéri készíteni akácvirág szörpöt.


Hiszen csodálatos ízű szörpöt kapunk, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért, de gyógyító hatásáért is kedvencünkké válhat.

4 megjegyzés:

 1. Utána kell néznem, hol tudnék szedni, mert én még nem kóstoltam :) Gyerekkoromban ettük a virágot!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes készíteni, finom ízű innivaló.Csak az időjárás megakadályoz a szedésben.

   Törlés
 2. Remek ital. Az idén még nem készítettünk. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehetséges, hogy már nem tudunk szedni, ez a viharos szél leveri a virágokat és a rossz idő miatt a lakás foglyai vagyunk!

   Törlés