Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. május 26., hétfő

Használjunk természetes színező növényeket és gyümölcsöket.



A napokban folyamatosan szedtem az akácvirágot, fenyőrügyet és a bodzavirágot. Már amennyire az időjárás engedte.
Keveset leszárítottam a nagyobb mennyiségből szörpöket készítettem.
Virágok, növények, citrom és cukor került a vízhez, ízre és illatra finomak lettek, de elégedetlen voltam a színűkkel. Mindegyik sárgásszínű lett kis árnyalati különbséggel.

Amennyire lehet, kerülöm a mesterséges adalékok használatát így keresgélni kezdtem a természetes színező növényeket.
Kézenfekvő volt a csipkebogyó, nálam mindig van leszárítva.
Az akácvirághoz próbáltam ki, néhány darab csipkebogyót hozzááztattam és máris kapott egy kis rózsaszínes árnyalatot. Azonkívül az édeskésebb ízű akáchoz jól passzolt a csipkebogyó savanykássága.



Pirosas színárnyalatot kapunk még a hibiszkuszvirággal és a piros rózsaszirommal is.




Bodzát készítettem illatos piros rózsaszirommal. Én együtt áztattam a bodzával, majd 2-3 nap elteltével a bodzavirágot kiszedtem. Rózsaszirmos levet felfőztem, hogy kijöjjön a rózsa illata és színe. Leszűrve forrón üvegekbe töltöttem és kidunsztoltam.

Rózsa gyógyhatásai:
A rózsavirág tele van E-vitaminnal, jót tesz a bőrnek és a hajnak is. Sejtmegújító hatása révén pedig fiatalodhatunk is tőle.
Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony élettani hatásait, melyet például a közérzetre és a hormonháztartásra gyakorol. Antibakteriális és gyulladásgátló valamint vérzéscsillapító hatásai is jól ismertek.
Illóolajként az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák, ilyen formában különféle légúti és tüdőbetegségek kiegészítő kezeléseként hasznos, valamint a szorongást, rossz közérzetet is csillapítja.
A rózsasziromból készült tea megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket.

10 megjegyzés:

  1. Ella, egy kérdés. Ha nem tiszta, átlátszó a fenyőrügyszirup, mi az oka? Tavaly még egyszer átfőztem, akkor is olyan maradt. A szörppel semmi gondom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Annak pont olyannak kell lenni,( mint a klóros víz, mintha tejes lenne) ez a fenyőrügy sajátossága.A benne lévő illóolaj és gyanta....és más hatóanyagok miatt Ezért is főzzük ki, hogy meglegyen a gyógyhatás.
      Valahol ...olvastam, hogy azért a fiatal, pár centis világos színű májusi rügy a jó, mert később a fa visszavonja magába a hatóanyagokat.
      Kérdezték tőlem jó -e,hogy a felfőzéssel elveszítjük a C-vitamin tartalmat, szerintem a fenyőrügynél nem a vitamintartam a fontos.Valamit, valamiért.

      Törlés
  2. Ella, mikor kezded árulni a fenyőrügyszirupot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! Már három hete árulom.Az idei évben minden virágzás előbb volt jó két héttel.Már nincs akácvirág, nem jó a fenyőrügy és a bodzavirág is már nagyon kinyílt, hullik a virág.
      Viszont nyílik a vadrózsa, a pipacs és a kamilla.

      Törlés
    2. Óóó, és van még fenyőrügyszirup? Vagy lemaradtam róla?
      Ha van még, akkor nagy szemtelenség lenne, ha megkérnélek, hogy tegyél félre nekem egy üveggel?
      Úgy szeretném végre megkóstolni!
      Az Őrségi Vásár alatt is lesz piac? Ott leszel?
      (Én valószínűleg pont akkor leszek megint otthon :) )

      Törlés
    3. sok fenyőrügyet készítettem, biztos lesz még június végén.De elteszek neked és majd jelezd amikor tudsz érte jönni.Üdvi.

      Törlés
    4. Köszönöm kedvességed! Mindenképp jelzek majd, hogy mikor megyünk. Ha tényleg van bőven, akkor két üveggel is eltehetnél nekem :)

      Megtaláltalak az ízportán és örömmel láttam, milyen sok finomságot kínálsz. Az ajándékkosarak nagyon ötletesek, a bonbon-válogatásról nem is beszélve :)

      Gratulálok mindenhez, jó piacozást és sok-sok vásárlót kívánok Neked!

      Köszönettel: J.

      Törlés
  3. Kösz Ella, megnyugodtam. Néha nem hiszik el nekem, hogy milyen jó, pedig télen használtam, s gyógyított.

    VálaszTörlés
  4. Megint tanultam "pár okosságot" köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálok visszatérni a természetbe és értékelni ami még megvan.

      Törlés