Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. január 25., szerda

Saláták –piros-fehér-zöld színekben.


Tisztító és fogyasztó diéták mind a saláták fogyasztására épülnek. Most a téli időszakban is sokféle alapanyag áll rendelkezésre, amikből finomabbnál finomabb salátákat készíthetünk.



Én a Testkontroll diéta útmatatásait követve a saláták készítéseben közel 20 éve nem használok ételecetet, citromlével helyettesítem.

-          „Az ecet olyan erjedést okozó anyag, amely rontja a nyál emésztőhatását és lassítja a keményítők lebontását is.”

Saláták, ahogyan én készítem:

Paradicsomsaláta
Hozzávalók: 2-3 db paradicsom,1 fej lilahagyma,1/2 kisebb konzervkukorica,1 ek Olivaolaj, 2 ek hidegvíz, 1-1 kk őrölt bors, bazsalikom, só.
Paradicsomot, hagymát karikára vágom, ráteszem a kukoricát, az olivaolajat, vizet és a fűszereket. Jól összekeverem.


Savanyított kerekrépa saláta
Hozzávalók 25 dkg savanyított répa,1/2 db piros kaliforniai paprika,1 kk őrölt kömény.
Ha már savanyúbb ízű a répa, akkor 2-3 evőkanál hideg vizet teszek rá.


Poré hagymás jégsaláta
Hozzávalók: ½ fej jégsaláta,1/2 db jégcsapretek,1/2 db póréhagyma, 2 ek hideg víz, 1 tk citromlé, kevés só, 1 kávéskanál őrölt kömény és bors, 1 evőkanál tökmagolaj.
Jégsalátát apróbb darabokra tépem, jégcsapretket felkockázom póréhagymát vékony karikára szelem. A salátának valókat a fűszerekkel, tökmagolajjal jól összekeverem.
Ezeket a salátákat pirított rozskenyérszelettel vagy megszórva magvakkal (szezámmag, dió) fogyasztom.


3 megjegyzés:

  1. z az ecet, citrom csere teljesen új nekem. Nem lehet rossz. Kipróbáljuk. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elöször kissé szokatlan, mert kevésbé savanyú.Nekem most már az ecetes ételek nagyon savanyúak.

      Törlés
  2. igazad van, finomabb citrommal...

    VálaszTörlés