Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. február 3., péntek

Sütés pataki pitetálban.


Éri még meglepetés a Háziasszonyt a saját konyhájában.
Konyhaszekrény takarítás és átpakolás közben meglepődve láttam, hogy egy tálam cseréptál. Hátulján lévő pecsétet nézve látom, hogy Sárospatakon készült.




Sok éve meg van már ez a tál. Egy kellemes nyári nyaralás emléke fűz hozzá. Egy áruház polcán kellette magát, s mivel a kék a kedvenc színem nem kérdés, hogy amint megláttam azonnal meg is vettem. Dekoratív gyümölcsös mintája miatt tálalásra használtam, soha nem sütöttem benne.

Akkor most itt a lehetőség s rájőve, hogy ez egy sütőtál, kár kihasználatlanul hagyni. Most egy tisztító és fogyasztó kúrában vagyunk, ezért első sütésnek nem süteményt, hanem egy zöldséges egytál ételre gondoltam.

Zöldséges sült burgonya Pataki pitetálban.

Hozzávalók:
60 dkg vegyes zöldség,karfiol,brokkoli, sárgarépa,zeller lehet kelbimbó is,
2 nagyobb fej vöröshagyma,
2 darab nagyobb burgonya,
2 evőkanál Oliva olaj,
fűszerek, őröltbors, só, kakukkfű, majoránna.

Elkészítés:
Megtisztított zöldségeket feldaraboljuk, a burgonyát és hagymát felkarikázzuk 2-3 mm szélesen.
Nyers állapotban rétegesen rakjuk a tálba, közben fűszerezzük és Oliva olajt tesszük rá. Alulra kerül a hagyma, rá a zöldségek és a tetejére a burgonya, hogy letakarja a zöldségeket, így nem égnek meg.
Hideg sütőbe téve a Pataki pitetálba előkészített ételt, 210 C-on 40 percig sütjük. (A tálat nem szükséges beáztatni előtte.)




A sült zöldségek isteniek lettek! A sokféle zöldség, a fűszerekkel keveredve főfogásnak is jó ételnek vált be. A fenti mennyiséggel teli lett a tál, ami 2 embernek bőséges étel főként vacsorára. Laktató és mégis könnyen megemészthető. De köretnek is adható, úgy 3-4 adagba is elosztható.


Kipróbáltam és nekem bevált ez a fajta Pataki tál is. Praktikus használni, mivel így csak egy edény koszolódik be! Ez lényeges, mert én bizony nem szeretek mosogatni!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon "guszta". :)
    Nekem újdonság a pitetál. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sárospataki gyár most kétféle mintával is készíti.

      Törlés
  2. Én még nem hallottam pitetálról, viszont a recept nagyon vonzó, kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom a gyár azért nevezi így , mert süti készítésre tervezték.

      Törlés
  3. Hiszen ez gyönyörű! Azok a sült zöldségek pedig finomak lehetnek !Szép a tál is! Én is találhatnék egyet!

    VálaszTörlés