Néhány napja kedves meghívást kaptam egy
gyerekfarsangra a Teskándi iskolába. Szívesen mentem el, mert nagyon jó érzés
gyerekek között lenni, úgy érzem ilyenkor több évet visszafiatalodok.
S ha már Farsang, akkor nem lehetünk meg fánk evés
nélkül, a hagyományokat ápolni kell.
Én bizony ritkán sütöttem fánkot, mert abban a
kiváltságos helyzetben volt részem, hogy míg élt Édesanyám akkor ő mindig
sütött nekünk fánkot. Az utóbbi években pedig Anyósom lep meg minket
Húshagyókedd környékén finom, szép mutatós szalagos fánkkal.
A napokban Trollanyu blogjában megakadott a szemem a
Joghurtos fánk receptjén és a fotók is nagyon gusztáknak mutatták az általa
készített fánkokat.
Tetszett ez a recept és most különösen ez a megfelelő,
mivel diétázó időszakomban sem élesztős, sem túl édes tésztát nem akarok
fogyasztani. Ennek a fánknak a tésztája joghurttal, kevés tojással és mézzel
készül. A belekevert gyümölcsök pedig lazábbá és pikánsabb ízűvé varázsolja a
fánkot.
Gondoltam megpróbálkozok a sütéssel, követtem a recept adagjait, csak a gyümölcsnél változtattam, én meggyet,
feketeszedret és málnát használtam.
Első nekifutásra voltak kis gondjaim, túl lágynak
találtam a lekevert tésztát és az olajba adagolásnál nekem mindig felragadt a
kanálra.(Próbáltam a kanalat olajozni,de biztos ennek más trükkje van.) Nagyon
nyúlt, ezért nehéz volt szép formás fánkokat szaggatni.
Aztán az elején túl forró volt az olaj és nagyon
megbarnult a közepe meg kissé nyers maradt.
Talán majd a másodszori sütés jobban fog sikerülni,
azért a Zöldséges bablevesem mellé jól passzolt.
Ebéd után a délutáni órákban el-elcsipegetve a
fánkocskákat gyorsan elfogyott.
Nem volt túl édes és könnyen lekeverhető, gyorsan
készíthető finomság. Ajánlom minden fánk imádónak.
izgalmas recept !
VálaszTörlésA kelképoszta miatt jöttem ide, mert nagyon nagy kedvencem:) A fasírt meg szuper ötlet:) Láttam a fánkodat, nagyon jól néz ki:) Az elsők nekem sem sültek át, aztán csökkentettem a hőfokot és kisebbeket szaggattam. Én vizes kanállal csináltam, de így is szükség volt egy másik kanálra segítségnek.
VálaszTörlésAnnaliz! Próbáld ki!
VálaszTörlésTrollanyu!
VálaszTörlésA fasírt így elkészítve finom és jó vendégváró falatnak is.(hidegen is)
Ma újra megpróbálkozom a fánkkal a két kanál jó ötletnek tűnik.Köszi!