Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. február 13., hétfő

Itt a Farsangolás ideje……..és a fánk sütés ideje is.


Néhány napja kedves meghívást kaptam egy gyerekfarsangra a Teskándi iskolába. Szívesen mentem el, mert nagyon jó érzés gyerekek között lenni, úgy érzem ilyenkor több évet visszafiatalodok.



S ha már Farsang, akkor nem lehetünk meg fánk evés nélkül, a hagyományokat ápolni kell.

Én bizony ritkán sütöttem fánkot, mert abban a kiváltságos helyzetben volt részem, hogy míg élt Édesanyám akkor ő mindig sütött nekünk fánkot. Az utóbbi években pedig Anyósom lep meg minket Húshagyókedd környékén finom, szép mutatós szalagos fánkkal.

A napokban Trollanyu blogjában megakadott a szemem a Joghurtos fánk receptjén és a fotók is nagyon gusztáknak mutatták az általa készített fánkokat.


Tetszett ez a recept és most különösen ez a megfelelő, mivel diétázó időszakomban sem élesztős, sem túl édes tésztát nem akarok fogyasztani. Ennek a fánknak a tésztája joghurttal, kevés tojással és mézzel készül. A belekevert gyümölcsök pedig lazábbá és pikánsabb ízűvé varázsolja a fánkot. 

Gondoltam megpróbálkozok a sütéssel, követtem a recept adagjait, csak a gyümölcsnél változtattam, én meggyet, feketeszedret és málnát használtam.


Első nekifutásra voltak kis gondjaim, túl lágynak találtam a lekevert tésztát és az olajba adagolásnál nekem mindig felragadt a kanálra.(Próbáltam a kanalat olajozni,de biztos ennek más trükkje van.) Nagyon nyúlt, ezért nehéz volt szép formás fánkokat szaggatni.
Aztán az elején túl forró volt az olaj és nagyon megbarnult a közepe meg kissé nyers maradt.
Talán majd a másodszori sütés jobban fog sikerülni, azért a Zöldséges bablevesem mellé jól passzolt.


Ebéd után a délutáni órákban el-elcsipegetve a fánkocskákat gyorsan elfogyott.
Nem volt túl édes és könnyen lekeverhető, gyorsan készíthető finomság. Ajánlom minden fánk imádónak.

4 megjegyzés:

  1. A kelképoszta miatt jöttem ide, mert nagyon nagy kedvencem:) A fasírt meg szuper ötlet:) Láttam a fánkodat, nagyon jól néz ki:) Az elsők nekem sem sültek át, aztán csökkentettem a hőfokot és kisebbeket szaggattam. Én vizes kanállal csináltam, de így is szükség volt egy másik kanálra segítségnek.

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu!

    A fasírt így elkészítve finom és jó vendégváró falatnak is.(hidegen is)
    Ma újra megpróbálkozom a fánkkal a két kanál jó ötletnek tűnik.Köszi!

    VálaszTörlés