Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. december 8., szombat

Csicsóka, mint növényi gyógyszer.



Tavalyi évig kevés ismeretem volt a csicsókáról. Akkor kaptam egy nagy táskányit. Utána olvasva meglepődtem mennyire hasznos és termesztésileg igénytelen növényről van szó. Próba szerencse egy nagyobb darabot 4 felé vágtam és elültettem.


Most november végén megnéztem a termést, a négy tő egy jó nagy tálnyi mennyiséget adott.
Az első saját csicsókám.


A csicsóka Íze leginkább a krumpli ízéhez hasonlít, de annál jóval édesebb. A legfontosabb tulajdonsága, hogy a tartalmában keletkező gyümölcscukor sokkal sebesebben és könnyedebben emészthető a répacukornál. Ami nagyon lényeges, a fruktózt a vércukruk emelkedése nélkül fogyaszthatják a cukorbetegségben szenvedők is.

Fontos még, hogy szív-és érrendszeri betegségek esetében javallott a fogyasztása, akár megelőzésre, akár a kezelés kiegészítésére, no meg az elhízás veszélyét is csökkenti, és több esetben használják a kozmetikában is.

Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget, a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűskagyló és más drága ételek társaságában tálalják.

Elkészítése ételnek csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával.
Köretként csicsókalepényt készíthetünk és kelbimbóhoz, csirkéhez tálalhatjuk.

Én most köretként használtam fel.


A napokban ajándékba kaptam 2 db házi nyuszikát tudván, hogy hétvégére vendégsereget várok. Bizony, amint megfogtam a kezemmel a már konyhakész állatkákat, elpityeregtem magam. Szántam sorsukat, olyan helyes kis állatkák a nyuszik.
De ha már így esett, a lehető legegyszerűbb, elronthatatlan módját választottam az elkészítésnek: Pataki tálban sütöttem meg.

Rozmaringos nyúlgerinc és comb csicsókával és brokkolival. 

  1- 1,5 kg nyúlgerinc és comb
  2 fej lilahagyma
  1 fej fokhagyma
  3-4 ág friss rozmaring ágacska
  0.5 kg barna sampion gomba
  1 db zöldpaprika
  10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt sonka
  2 dl száraz vörösbor
  só, bors,provance-i fűszerkeverék, kevés olaj

A körethez:
 1 kg csicsóka
  0.5 kg Brokkoli
 2 db sárgarépa
  1 teáskanál vegeta, bors, kevés olaj, kevés víz.

Nekem pataki tálból az Európa változat van, aminek a fedelét is használhatom tepsiként. Így a mélyebbe került a nyuszika, a fedélbe a köretnek való.

Elkészítés
A húst megmossuk, papírtörlővel megtöröljük. A csicsókát megmossuk, erős körömkefével megtisztítjuk (én a hámozással nem bajlódtam ). A hagymát megtisztítjuk, vastag karikákra felszeleteljük. A szalonnát, sonkát kis darabokra vágjuk. A gombákat félbevágjuk. Sárgarépát karikázzuk, brokkolit rózsáira szedjük.
A hús hozzávalóit (hagymával kezdve, hússal befejezve) Pataki tálba rétegezzük. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és ráöntjük a bort.
A másik tálba kerül a sárgarépa karikák, brokkoli rózsák és a csicsóka a tetejére.
Hideg sütőbe helyezzük a nyuszis tálat és, 220 fokra (légkeverés 200) emeljük a hőfokot. 1 óra sütés után behelyezzük a köretes tálat és tovább sütjük még ¾ órát.
Készre sütjük.

Egybe pakolva és 1-2 evőkanál birslekvárral tálaljuk.


A házi kertek, a kiskertek szép és hasznos növénye lehet a Csicsóka.
A lombját silózva a háziállatok is szívesen fogyasztják. 

Az erdészek is sokra becsülik, mert a vaddisznók, az őzek és a szarvasok szívesen lakmározzák az erdőszélre telepített csicsóka gumóit.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Baratella! A blogodat elkültem B.pestre egy idős barátomnak, aki fogyasztja a csicsókát, remélem, segítek neki, küldtem is postán egy csomagban, de szokott vásárolni is a piacon.
    Szóval nekünk sok van a földünkön, de késő ősszel a vaddisznók mind kitúrják, bár ez nem számít neki, mert jövőre újra kihajt.Szeretem a sárga virágját...Jó készülődést, és boldog ünnepeket kívánok az egész családnak, szeretettel.

    VálaszTörlés
  2. Annaliz!Lehet, hogy két-három év után nálam is mindenhol csicsóka lesz.Azt hallottam, hogy kiirthatatlan.
    Neked is jó készülődést kívánok és örültem a látogatásodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiírthatatlan? Leárazva vettem 299 Ft-ért a lidlben, ha ilyen igénytelen, akkor kb 50 Ft-ért kéne árulni, biztos siker lenne!

      Törlés
  3. Ha a csicsóka ilyen igénytelen, akkor nem értem, miért árulják aranyáron??? Szemét dolognak tartom!

    VálaszTörlés
  4. Igénytelenebb, mint a krumpli, még is kb. 5xös áron lehet kapni, ezért sem olyan közkedvelt, ezért nem ismerik sokan. Olcsóbbnak kéne lennie, mint a hagyományos burgonyának!

    VálaszTörlés
  5. Éppen ma kaptam a lidliben leárazva 299 Ft-ért, de azt is sokknak tartom!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Névtelen ! Egyetértek.....szemétség.!!!!..Az árak elszabadultak az árutól, már nem a tényleges értéket mutatják.
    Eltelt 2 évben a kertemben kissé elburjánzott a csicsóka, tényleg igénytelen a termesztése, magától és mindig terem.Az mondják kiirthatatlan.
    Az a baj ezzel a világgal. hogy dolgozni a földdel már senki sem akar, különösen az ifjabb nemzedék, csak mindent vásárolni.Ezért is elszabadultak az árak.
    Vannak kezdeményezések, a kistermelők a termelői piacokon friss és elfogadható áron árulnak.Persze ez Budapestre nem igaz!
    Én is az Őriszentpéteri piacon árulok. És az internet segítségével az Izporta.hu-, és csomagokban küldöm Bpestre.

    VálaszTörlés
  7. Az ára azért ilyen drága, mert sajnos nem nagyon kapható, nem sokan termelik, ahol nő, ott se szedik fel. Ezért kuriózumnak számít. Nekem most 5 bokorral van, 1 bokrot tegnap megnéztünk rengeteg volt alatta. Felszedtük, de hagytunk a földbe is. Jövőre kihajt és ismét lesz. Nagyon jó ez a recept. Találtam egy másikat is, nekem az is tetszik. A receptet itt találjátok. http://www.gasztrotipp.hu/2010/10/rose-ra-sult-kacsamell-sutotokos-csicsokaval/

    VálaszTörlés