A mi családunkban nincs hagyománya a Karácsonyi
pulykasütésnek.
Göcsej vidékén régebben nem volt jellemző a pulyka tartása. Itt
inkább az ünnepekre készülődvén disznót és csirkét vágtak. Az ünnepi menü is ekképpen
alakult.
-
„A
karácsonyi ebéd húslevessel kezdődött, ami tyúkhúsból készült. A főtt húshoz zsemlemártást-
vagy édes paradicsommártást adtak. Utána sertéshúsból sültet, véres és májas
hurkát,tört burgonyát és savanyúságot tálaltak. Sütemény általában csak egyféle
volt: hájaskráfli. Ha kalácsot is készített a család, azt aszalt szilvával,
dióval vagy mákkal töltötték”.
Aztán
még ilyenkor Kocsonya is készült reggelire és vacsorára.
A hagyományokkal szakítva, úgy gondoltam az idei
Ünnepre pulykás ételt készítek.
Sikerült jó áron vásárolnom egy hatalmas 25 kg-s
pulykát, mert ha már pulyka, akkor legyen jó nagy.(Az 5 kutyámra is gondolni
kell.)
Elkezdem keresgélni a pulykás ételek receptjeit. Azért,
hogy ne legyek teljesen hagyományrontó a
-
Vasi, zalai parasztételek és házi
tartósítás Szerző: Ábrahám Gézáné kiadványban
keresgéltem.
Az alábbiakat találtam, amiket jó szívvel ajánlok:
Göcseji
pulykaleves (7-8 személyre)
1 pulyka (2-3
kg), 4-5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1/2 karalábé, 1 bögre
zöldborsó, 1 vöröshagyma, pár szelet gomba, csipet kakukkfű, só, 20 szem bors.
A megtisztított pulykát kettévágjuk, a mellehúsát a
csontról lefejtjük, a combokból az inakat kihúzzuk. A lecsontozott mellehúsát
félretesszük, a többi húst megmossuk, és feltesszük főni egy nagyobb edényben.
Annyi vizet öntünk rá, ami legalább két-ujjnyival ellepi, ha felforrt,
lehabozzuk és megsózzuk. A tisztított zöldségeket feldaraboljuk, és a
fűszerekkel együtt a levesbe tesszük. A hagymát egészben tesszük bele. A levest
lassan főzzük, 2,5 óráig. A főzés befejezése előtt 15-20 perccel a gombát és a
borsót beletesszük. Ha a leves elkészült, megízleljük, és ha kell, utána
fűszerezhetünk. A levest leszűrjük, és májgombócot főzünk bele. A főtt húshoz
gesztenyemártást vagy almamártást adunk.
Pulykapecsenye
1 kis pulyka (2 kg-os), 2-3 tojásnyi zsír, csipetnyi
majoránna, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1-2 dl bor, só.
A megtisztított pulykát alaposan mossuk meg és
csepegtessük le. A mellén és a combokon a bőrt emeljük fel, és a vékony
szeletekre vágott füstölt szalonnát dugjuk alá. Sózzuk be kívül-belül, a
belsejét szórjuk meg majoránnával. Tegyük sütőtepsibe, és legalább fél óráig
így álljon. Forró zsírral öntsük le, és közepes hőmérsékletű sütőbe tegyük. Ha
már a hús színt kapott, öntsük le a borral, és egy fél bögre vizet öntsünk alá.
Sütés közben a zsíros, boros lével locsolgassuk, és süssük puhára, pirosra (csak
fiatal, nem nagy súlyú pulykából van finom pecsenye). Ha a pulyka megsült,
vegyük ki. Ha kicsit kihűlt, daraboljuk fel nagyságától függően. Rakjuk
ízlésesen tálra, forró pecsenyelével locsoljuk meg. Bármilyen burgonyakörettel
vagy rizzsel .tálalhatjuk, de finomfőzelékhez is adhatjuk.
Göcseji
göngyölt pulykamell
2 pulykamell, 5-6 csirkemáj, 1 zsemle, 1 bögre tej, 1
fej kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipetnyi bors, csipetnyi
bazsalikom, 2 tojásnyi zsír, 20 szem dióval töltött aszalt szilva, 1/2 csomag
vaj, 3-4 vékony szelet húsos szalonna, só.
A pulykamellet kicsontozzuk, lehetőleg nagy szeletekre
vágjuk. Húsverő kalapáccsal megveregetjük, hogy könnyen hajlítható szeleteket
kapjunk. Gyengén megsózzuk, őrölt bazsalikommal megszórjuk, és egymásra rakjuk.
A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a zsír felén kicsit megpirítjuk.
Hozzátesszük a nagyon apróra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk.
Megszórjuk borssal, elkeverjük, és hűlni tesszük. Közben a zsemlét a tejben
megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk. Az egész tojást
és a tojássárgáját hozzáadjuk, kissé megsózzuk, és az egész anyagot nagyon jól
eldolgozzuk. Az aszalt szilvát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, a magját
kinyomjuk és helyére diógerezdet töltünk. Konyharuhára téve leszívatjuk róla a
vizet. A mellszeleteket kiterítjük, a töltelékeket a szeleteken egyenletesen
elkeverjük, és a szilvaszemeket egy sorba, a szelet szélére, de a töltelékre
rakjuk. A szeletek két szélét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a
sonkatekercset. Cérnával áttekerjük, tepsibe tesszük, és forró zsírral
leöntjük. A szalonnaszeleteket közé rakjuk és 8-10 percig forró sütőben így
sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Vajas
zsírpapírral letakarjuk. Ha a tekercsek megpuhultak, levesszük a zsírpapírt.
Olvasztott vajjal a tekercseket megkenjük, és még rövid ideig pirítjuk. A
sütőből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát szedjük le, és éles késsel
szeleteljük fel. Tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást.
Párolt sárgarépát vagy párolt almát, burgonyapürét adhatunk hozzá. Hidegen is
kitűnő, friss salátákkal.
Az én választásom!
Szeretnék valami igazán Zalai-as ételt készíteni. A
dödölle inkább vadételekhez jó. ezért a prószára esett a választásom.
Bázakerettyei étterem kínálatában találtam ezt az
ételt.
Fokhagymás prószába bújtatott sült pulykamell sajtmártással
Recept az nincs hozzá, de a prószával nem lehet gond, talán
a pulykamellel se.
Sajtmártást nem készítettem még soha???
Majd kiderül mit sikerül összehozni!!!
Karácsony készül, emberek!
VálaszTörlésSzépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek! Wass Albert
Áldott ünnepeket kívánok! Holdgyöngy
Köszönet!Békés, boldog és szerencsés Új Évet Mindenkinek!
VálaszTörlés