Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. december 21., péntek

Karácsonyi pulyka…..



A mi családunkban nincs hagyománya a Karácsonyi pulykasütésnek.
Göcsej vidékén régebben nem volt jellemző a pulyka tartása. Itt inkább az ünnepekre készülődvén disznót  és csirkét vágtak. Az ünnepi menü is ekképpen alakult.

-          „A karácsonyi ebéd húslevessel kezdődött, ami tyúkhúsból készült. A főtt húshoz zsemlemártást- vagy édes paradicsommártást adtak. Utána sertéshúsból sültet, véres és májas hurkát,tört burgonyát és savanyúságot tálaltak. Sütemény általában csak egyféle volt: hájaskráfli. Ha kalácsot is készített a család, azt aszalt szilvával, dióval vagy mákkal töltötték”.
Aztán még ilyenkor Kocsonya is készült reggelire és vacsorára.

A hagyományokkal szakítva, úgy gondoltam az idei Ünnepre pulykás ételt készítek.
Sikerült jó áron vásárolnom egy hatalmas 25 kg-s pulykát, mert ha már pulyka, akkor legyen jó nagy.(Az 5 kutyámra is gondolni kell.)



Elkezdem keresgélni a pulykás ételek receptjeit. Azért, hogy ne legyek teljesen hagyományrontó a

-          Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás Szerző: Ábrahám Gézáné kiadványban keresgéltem.

Az alábbiakat találtam, amiket jó szívvel ajánlok:

Göcseji pulykaleves (7-8 személyre)

1 pulyka (2-3 kg), 4-5 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1/2 karalábé, 1 bögre zöldborsó, 1 vöröshagyma, pár szelet gomba, csipet kakukkfű, só, 20 szem bors.

A megtisztított pulykát kettévágjuk, a mellehúsát a csontról lefejtjük, a combokból az inakat kihúzzuk. A lecsontozott mellehúsát félretesszük, a többi húst megmossuk, és feltesszük főni egy nagyobb edényben. Annyi vizet öntünk rá, ami legalább két-ujjnyival ellepi, ha felforrt, lehabozzuk és megsózzuk. A tisztított zöldségeket feldaraboljuk, és a fűszerekkel együtt a levesbe tesszük. A hagymát egészben tesszük bele. A levest lassan főzzük, 2,5 óráig. A főzés befejezése előtt 15-20 perccel a gombát és a borsót beletesszük. Ha a leves elkészült, megízleljük, és ha kell, utána fűszerezhetünk. A levest leszűrjük, és májgombócot főzünk bele. A főtt húshoz gesztenyemártást vagy almamártást adunk.

Pulykapecsenye 

1 kis pulyka (2 kg-os), 2-3 tojásnyi zsír, csipetnyi majoránna, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1-2 dl bor, só. 

A megtisztított pulykát alaposan mossuk meg és csepegtessük le. A mellén és a combokon a bőrt emeljük fel, és a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát dugjuk alá. Sózzuk be kívül-belül, a belsejét szórjuk meg majoránnával. Tegyük sütőtepsibe, és legalább fél óráig így álljon. Forró zsírral öntsük le, és közepes hőmérsékletű sütőbe tegyük. Ha már a hús színt kapott, öntsük le a borral, és egy fél bögre vizet öntsünk alá. Sütés közben a zsíros, boros lével locsolgassuk, és süssük puhára, pirosra (csak fiatal, nem nagy súlyú pulykából van finom pecsenye). Ha a pulyka megsült, vegyük ki. Ha kicsit kihűlt, daraboljuk fel nagyságától függően. Rakjuk ízlésesen tálra, forró pecsenyelével locsoljuk meg. Bármilyen burgonyakörettel vagy rizzsel .tálalhatjuk, de finomfőzelékhez is adhatjuk.

Göcseji göngyölt pulykamell 

2 pulykamell, 5-6 csirkemáj, 1 zsemle, 1 bögre tej, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipetnyi bors, csipetnyi bazsalikom, 2 tojásnyi zsír, 20 szem dióval töltött aszalt szilva, 1/2 csomag vaj, 3-4 vékony szelet húsos szalonna, só.

A pulykamellet kicsontozzuk, lehetőleg nagy szeletekre vágjuk. Húsverő kalapáccsal megveregetjük, hogy könnyen hajlítható szeleteket kapjunk. Gyengén megsózzuk, őrölt bazsalikommal megszórjuk, és egymásra rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a zsír felén kicsit megpirítjuk. Hozzátesszük a nagyon apróra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, elkeverjük, és hűlni tesszük. Közben a zsemlét a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk. Az egész tojást és a tojássárgáját hozzáadjuk, kissé megsózzuk, és az egész anyagot nagyon jól eldolgozzuk. Az aszalt szilvát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, a magját kinyomjuk és helyére diógerezdet töltünk. Konyharuhára téve leszívatjuk róla a vizet. A mellszeleteket kiterítjük, a töltelékeket a szeleteken egyenletesen elkeverjük, és a szilvaszemeket egy sorba, a szelet szélére, de a töltelékre rakjuk. A szeletek két szélét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a sonkatekercset. Cérnával áttekerjük, tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük. A szalonnaszeleteket közé rakjuk és 8-10 percig forró sütőben így sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Vajas zsírpapírral letakarjuk. Ha a tekercsek megpuhultak, levesszük a zsírpapírt. Olvasztott vajjal a tekercseket megkenjük, és még rövid ideig pirítjuk. A sütőből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát szedjük le, és éles késsel szeleteljük fel. Tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást. Párolt sárgarépát vagy párolt almát, burgonyapürét adhatunk hozzá. Hidegen is kitűnő, friss salátákkal.


Az én választásom!

Szeretnék valami igazán Zalai-as ételt készíteni. A dödölle inkább vadételekhez jó. ezért a prószára esett a választásom.
Bázakerettyei étterem kínálatában találtam ezt az ételt.

Fokhagymás prószába bújtatott sült pulykamell sajtmártással

Recept az nincs hozzá, de a prószával nem lehet gond, talán a pulykamellel se.
Sajtmártást nem készítettem még soha???

Majd kiderül mit sikerül összehozni!!!



2 megjegyzés:

  1. Karácsony készül, emberek!
    Szépek és tiszták legyetek!
    Súroljátok föl lelketek,
    csillogtassátok kedvetek,
    legyetek újra gyermekek,
    hogy emberek lehessetek! Wass Albert
    Áldott ünnepeket kívánok! Holdgyöngy

    VálaszTörlés
  2. Köszönet!Békés, boldog és szerencsés Új Évet Mindenkinek!

    VálaszTörlés