Kicsit aggódtam a karácsonyi menü készítésekor, most szakítva a hagyományokkal nem kocsonyát főztem és hurkát se sütöttem, hanem valami újdonságra vágytam.
Olyan
ételre, ami azért mégis kötődik a Zalai szülőföldemhez.
Egy dél-zalai, Bázakerettyei étterem kínálatában
találtam ezt az ételt.
Fokhagymás prószába bújtatott sült pulykamell sajtmártással
Receptet nem találtam hozzá, de a prószával nem lehetett
gond, talán a pulykamellel se. Sajtmártást én még soha nem készítettem, ezért
az internetről próbáltam ötleteket kapni. Egy húsleveses variációt kinéztem.
Aztán szokás szerint átvariáltam a saját ízlésemnek. Elkészítettem, és nekünk
nagyon ízlett.
Prószánál az volt az újdonság, hogy vöröshagyma
helyett most fokhagyma került bele.
Hozzávalók:
6 szelet vékonyabb, nagyobb szelet pulykamell
0.5 dl aludttej vagy 450 gr Kefir,
2 db nagyobb burgonya,12-14 dkg liszt,
4 db fokhagymagerezd,só, öröltbors ízlés szerint.
Elkészítés:
Kefirbe belereszeljük a burgonyákat, sózzuk és
folyamatosan hozzákeverünk annyi lisztet, míg sűrűbb, szilárdabb masszát nem
kapunk. A fokhagymákat átnyomjuk fokhagymanyomón, vagy nagyon apróra vagdaljuk
és így kerül a prószába.
A tepsit kizsírozzuk, majd enyhén belisztezzük. A
pulykamellszeleteket belenyomkodjuk a prószamasszába, mindenhol befedve és a
tepsibe helyezzük.180-200 fokon kb.40 percig sütjük, míg a prósza rápirul.
Közben elkészítjük a sajtmártást.
A mártáshoz
egy kanál lisztet 5 dkg vajon, enyhén megpirítunk és pár perc után felengedjük 2dl húslevessel. Összeforraljuk, majd 5 dkg camambert, 5 dkg edami és 5 dkg trappista sajtot durvára reszelve belerakunk, és ezzel is jól összekeverjük-forraljuk. Ha elolvadtak a sajtok, akkor levesszük a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál tejfölt és őrölt borssal, csipet sóval ízesítjük.
Nagyon finom lehetett ez a menü, én nagyon szeretem az aludttejet, de a kefírt is. Idén én is szakítottam a hagyományokkal, néha nem árt egy kis újítás.
VálaszTörlésBoldog új ávet kívánok Neked és a Családodnak:)
Én is valami dödöllében vagy prószában gondolkodom mára. Finom lehetett, elképzeltem.... BUÉK
VálaszTörlésCsirkemellel is működik ez a recept gondolom, Éva
VálaszTörlésTrollanyu!Köszi! boldog Új évet nektek is.
VálaszTörlésholdgyöngy!Mi már csak " Zalaiassak" vagyunk.BUÉK!
VálaszTörlésKedves Éva!Szerintem is jó lehet csirkemellel is, mikor mi van!BUÉK!
VálaszTörlés