Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. december 30., vasárnap

Fokhagymás prószába bújtatott sült pulykamell sajtmártással…. avagy…….Ünneplés Göcseji módra.



Kicsit aggódtam a karácsonyi menü készítésekor, most szakítva a hagyományokkal nem kocsonyát főztem és hurkát se sütöttem, hanem valami újdonságra vágytam.

 

Olyan ételre, ami azért mégis kötődik a Zalai szülőföldemhez.
Egy dél-zalai, Bázakerettyei étterem kínálatában találtam ezt az ételt.
Fokhagymás prószába bújtatott sült pulykamell sajtmártással

Receptet nem találtam hozzá, de a prószával nem lehetett gond, talán a pulykamellel se. Sajtmártást én még soha nem készítettem, ezért az internetről próbáltam ötleteket kapni. Egy húsleveses variációt kinéztem. Aztán szokás szerint átvariáltam a saját ízlésemnek. Elkészítettem, és nekünk nagyon ízlett.


Prószánál az volt az újdonság, hogy vöröshagyma helyett most fokhagyma került bele. 

Hozzávalók:
6 szelet vékonyabb, nagyobb szelet pulykamell
0.5 dl aludttej vagy 450 gr Kefir,
2 db nagyobb burgonya,12-14 dkg liszt,
4 db fokhagymagerezd,só, öröltbors ízlés szerint.

Elkészítés:
Kefirbe belereszeljük a burgonyákat, sózzuk és folyamatosan hozzákeverünk annyi lisztet, míg sűrűbb, szilárdabb masszát nem kapunk. A fokhagymákat átnyomjuk fokhagymanyomón, vagy nagyon apróra vagdaljuk és így kerül a prószába.
A tepsit kizsírozzuk, majd enyhén belisztezzük. A pulykamellszeleteket belenyomkodjuk a prószamasszába, mindenhol befedve és a tepsibe helyezzük.180-200 fokon kb.40 percig sütjük, míg a prósza rápirul.
Közben elkészítjük a sajtmártást.

Sajtmártás saját kútfőből….
A mártáshoz
egy kanál lisztet 5 dkg vajon, enyhén megpirítunk és pár perc után felengedjük 2dl húslevessel. Összeforraljuk, majd 5 dkg camambert, 5 dkg edami és 5 dkg trappista sajtot durvára reszelve belerakunk, és ezzel is jól összekeverjük-forraljuk. Ha elolvadtak a sajtok, akkor levesszük a tűzről, belekeverünk 2 evőkanál tejfölt és őrölt borssal, csipet sóval ízesítjük.



Sajtmártás.. egy az internetes választékból.

A mártáshoz egy szál póréhagymát szeletekre vágunk, olívaolajban megpároljuk,ráteszünk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, fél csomó vágott petrezselymet,negyed mokkáskanál frissen őrölt borsot, és pár perc után felengedjük 2dl húslevessel. Összeforraljuk, majd 5 dkg camambert, 5 dkg rokfort és 5 dkg trappista sajtot belereszelünk, és ezzel is jól összekeverjük-forraljuk. Ha elolvadtak a sajtok, akkor levesszük a tűzről, belekeverünk 1 dl tejszínt, 1 tojássárgáját és 2-3 csipet őrölt szerecsendiót.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a menü, én nagyon szeretem az aludttejet, de a kefírt is. Idén én is szakítottam a hagyományokkal, néha nem árt egy kis újítás.
    Boldog új ávet kívánok Neked és a Családodnak:)

    VálaszTörlés
  2. Én is valami dödöllében vagy prószában gondolkodom mára. Finom lehetett, elképzeltem.... BUÉK

    VálaszTörlés
  3. Csirkemellel is működik ez a recept gondolom, Éva

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu!Köszi! boldog Új évet nektek is.

    VálaszTörlés
  5. holdgyöngy!Mi már csak " Zalaiassak" vagyunk.BUÉK!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Éva!Szerintem is jó lehet csirkemellel is, mikor mi van!BUÉK!

    VálaszTörlés