Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2014. július 12., szombat

Füszervarázs…



A fűszerek, fűszerezés megédesíti az életünket, mert milyen jó illatot adnak a kertnek,a kamrának és nem utolsósorban az ételeinknek.




Milyen öröm leszedni és csokorba kötve, megszárítva eltenni télire.






Különleges élmény a fűszerolaj készítés is, játék a fűszerekkel és szemet gyönyörködtető a végeredmény.




Fűszerolaj készítéshez tippek az alábbi bejegyzésemnél vannak.

És mindezek tetejébe, most a fűszersó készítése izgatott miután az alábbi linken nagyon jó ötleteket kaptam a készítéséhez.


Fűszersó házilag, ha már unod a boltit.


Én a levendulást és a citromos kakukkfüvest próbáltam ki Kaldeneker szakács ajánlásai közül. Kicsit módosítva az összetételén.
És a termelői piacos társamtól kaptam egy nagy csokornyi orosz tárkonyt, így abból is kreáltam fűszersót.



Levendulás-narancsos fűszersó

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 1 narancs héja
  • 1 evőkanál levendulavirág
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • 30 dkg durvaszemcsés tengerisó
A jól megmosott narancs héját burgonyahámozóval vágjuk le, majd aprítsuk finomra. A kakukkfűleveleit szedjük le, és tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Szórjuk bele a sót, és zúzzuk össze. Pár napos szárítás után töltsük üvegekbe.
Felhasználható bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.



Citromos-tárkonyos fűszersó

Hozzávalók:
  • 5-6 ág friss tárkony
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 1 db citrom héja
  • 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
Felhasználható tengeri halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek megbolondítására.



4 megjegyzés:

  1. Ezt még később még tanulmányozom. A napokban tárkonyecetet készítettem éppen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is biztos finom.Én már 20 éve nem használok ecetet, helyette citrom levét.Savanyúságot se rakok már el télre.

      Törlés
  2. Kaprot hogy szoktál szárítani? Szárastól vagy csak a levélzöldeket? Éva

    VálaszTörlés
  3. Éva, nekem a kertemben nem marad meg a kapor, mindig kiveszik.Ha kapok , akkor inkább lefagyasztani szoktam és szárastól.

    VálaszTörlés