Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2011. december 8., csütörtök

Pörkölttorta, a Zalai hagyományos lakodalmak elengedhetetlen velejárója.


A faluházunk könyvtárában a kezembe akadt egy tetszetős kiadvány.
-          - Kalandozások Zalában.
Többcélú Kistérségi Társulás turisztikai kiadványa.




Már a „köszöntő”-ben leírtak megragadtak. Idéznék néhány szép gondolatot:

„ Múltunk a Jövőnk! Mely népdalainkban, néptáncunkban, kézműves-mesterségeinkben, táji és természeti értékeinkben, helyi termékeinkben él tovább.”
„Ezt őrizzük és kínáljuk mindenkinek a zalai emberek barátságával és vendégszeretetével.”

E kiadvány végig vezet minket a táj megismerését szolgáló turistautakon, kerékpárutakon.
A Göcsej vidékére jellemző állat és növényvilágon, épített örökségünkön.



Szép fotókkal illusztrálva a Hagyományőrzést Zalában, s a régi népszokásokat.
Nem maradhatott ki az ismertetőből a göcseji gasztronómia. Az itt élők főzési tudománya abban rejlik, hogy az egyszerű alapanyagokból is remek és változatos ételeket készítenek.

Az egyik jellegzetesség a Pörkölttorta (grillázs), hagyományos lakodalmak elengedhetetlen velejárója.
 Anno, valamikor az én lakodalmamban is az asztalunkat egy szép nagyméretes kakas formájú pörkölttorta díszítette.

Bevallom, én mióta asszony vagyok (hú, ez már elég régóta így van), nem készítettem grillázst.
Nosza, neki! A kiadványtól kedvet kapva gondoltam készítek. 
Nem lehet az olyan nehéz, s nem sok minden kell hozzá.
A pörkölttorta csak cukorból és dióból készül, igazán nagyon finom csemege.
Első nekifutásra kevés anyaggal kezdtem. sikerült is a cukrot megégetni.
Másodikra a cukor már szép világosbarnára karamellásodott. De a dió hozzáadása után sokat vártam, túl kihűlt, így nem sikerült szép formákat vágni belőle.


Harmadik nekifutásra (három a magyar igazság is), sikerült néhány formát összehozni. Igaz az ujjamat meg jól megégettem!

Végül megállapítottam mégse olyan egyszerű ez a pörkölttorta készítés. Ügyességet és kreativitást kíván.


Hozzávalók:
50 dkg cukor, 25 dkg darabolt dió vagy bármi más olajos magvak (pl: mogyoró, mandula, tökmag, napraforgó, mák, kókusz, szezámmag).

Készítés menete:
A cukrot mézsűrűségűre olvasztjuk, állandó keverés mellett kis adagokban, ez 2-3 merőkanál, kevés citromlét lehet hozzáadni. Ha csomómentesre olvasztottuk, akkor már a tűzről levéve belekeverjük az olajos magot, ezt is fokozatosan kis mennyiségenként. 25 dkg-ot ha formázni akarjuk és dolgozni akarunk belőle. Ha csemegének szánjuk, akkor 30-35 dkg-ot is belekeverhetünk annál finomabb, puhább, ropogósabb, omlósabb lesz. Bátran kísérletezz itt "kudarc nem érhet". Ha kevésbé sikerül a tervezett forma - csemegének - még akkor is kiváló!
Vizes deszkán, márványlapon, fólián kinyújtjuk, kissé hűtjük, majd formára borítjuk, illetve csíkokat vágunk.
Összeragasztás sima olvasztott cukorral.
Díszítés, mint a mézeskalácsnál.

Karácsonyi grillázs

Hozzávalók:
12 dkg kristálycukor, 15 dkg szeletelt mandula, 10 dkg apróra vágott dió, 1-1 evőkanál cukrozott narancshéj, mazsola, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál tej.
Egy edényben olvasszuk aranysárgára a kristálycukrot 2 evőkanál mézzel! A karamellhez keverjük hozzá a pirított mandulát és a diót! Mérsékelt tűzön adjuk hozzá a tejet és a maradék mézet, és kevergessük tovább kb. 1 percig, végül adjuk hozzá a cukrozott narancshéjat és a mazsolát! Vigyázzunk, hogy a cukrot ne pirítsuk túl sötétre, különben grillázsunk kesernyés lesz! Még mielőtt megdermedne, a grillázst kiborítjuk egy olajjal megkent fémlapra, 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Nyújtás előtt a sodrófát okvetlenül kenjük be olajjal, nehogy hozzáragadjon a grillázsmassza! Még mielőtt teljesen megszilárdulna, 3x3 cm-es négyzetekre szeleteljük.
Végül a bonbonokat zsírpapírba tekerjük, és vékony karácsonyi papírba vagy színes sztaniolba csomagoljuk. Akár karácsonyfadísznek is használhatjuk. A másik lehetőség, hogy csokoládéval vonjuk be a grillázsbonbonokat.



A profiknak már így sikerül.  http://margit2.hu/kiprobaltrecik/grillazs.htm


9 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon finom, ízletes. Szeretem.
    Csak azt nem szeretem, hogy nem kíméli még a műfogakat sem. Abból meg már egyre több van és egyre drágább a pótlása. Így hát csak nézem és csorgatom ... :)))

    VálaszTörlés
  2. MJ! Nekünk már az apróbb élvezetek is elegek, hisz a torták látványa is élvezet.

    VálaszTörlés
  3. Eszméletlen ! Te minden receptet ismersz arra mifelénk! NAGYON SZÉPEN KÉRLEK! Ha ismered a lakodalmas perec elkészítését, légyszives elküldeni nekem, szeretnénk a húgommal elkészíteni, de akik a receptet tudták a családban, mind elmentek már...Azt tudom, hogy még pálinka is van a tésztájába, állítólag attól emelkedik fel olyan dupla korona szerűre.Kívűl pedig cukormázzal kenték be.Amikor a nászmenet vonult, ilyen pereceket dobáltak az arra bámészkodóknak....remélem, tudsz segíteni!PusziPanni

    VálaszTörlés
  4. Annaliz!Ez a " hőkön sült perec" lesz!
    Édesanyám szokott készíteni, de sajna nem tanultam meg tőle és már nem tudja nekem elmondani.Google-ban így beírva találsz recepteket pl.
    http://www.pekszovetseg.hu/hokon-sult-perec

    VálaszTörlés
  5. Köszi a tippet ! utánajárok, mert karácsonyi meglepi lesz a testvéreimnek !!!Majd megírom , ha sikerült.

    VálaszTörlés
  6. Csodás fotók! "Ügyességet és kreativitást kíván"- nálad ez meg van!!!!

    VálaszTörlés
  7. Vicuska! Köszi!Az ügyesség nem annyira, sajna az ujjaim nem mindig engedelmeskednek.

    VálaszTörlés
  8. Mi is készítünk pörkölttortát Göcsejben, néhány kép ízelítőül: http://www.panoramio.com/photo/18108738 és https://picasaweb.google.com/103826767899098722005/Porkolttorta Üdv: Szilvi

    VálaszTörlés
  9. Kedves Szilvi!Megnéztem a képeket és csak ámultam, milyen ügyesek vagytok, ötletesek a pörkölttortáitok.különösen a hordó szőlőfürttel és a Ludas Matyi tetszett.Mint a két bejegyzésemnél írtam én is megpróbálkoztam e látszólag egyszerű édesség készítésével.S hamar beláttam bizony nem könnyű, kézügyesség és nagy türelem kell hozzá.Ez nálatok meg van. Köszönöm , hogy írtál. Örülök neki, hogy e szép hagyományt itt Göcsejben tovább viszitek.

    VálaszTörlés