Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. február 8., szerda

Forralt bort, most ez kell….




Téli fagyos napok -14 C fok, kemény hideg van odakint, s bár elmúlt már a karácsony, ilyenkor nincs más, mint fogni kell egy- két üveg bort, és forraltat gyártani belőle. Mert az jó, egyszerű, finom és persze melegít. A meleg leves után a forralt bor a legjobb, ami ilyen időben történhet velünk, elkészíteni pedig nem nehéz és gyorsan megvan.
A jó forralt bor elkészítéséhez a bor legyen száraz és jó minőségű. Van, aki a fehérborra, mások meg éppen a vörösborra esküsznek. Mindenkinek legyen  valami igaza én vegyítem,a fehérborból 2/3 részt a vörösből 1/3 részt keverek.


A fűszereket, cukrot beletéve kissé forralom, s hagyom hűljön ki, érjenek össze az ízei, és aztán melegítem fel újra. Fontos már felforralni tilos, víz nem kell hozzá, és az agyonédesítés is kerülendő.


Házi forralt bor, fehér és vörösborból.(Itt a Zalai dombokon termett szőlőből készült borokból szeretem készíteni.)

Fűszerezés: almahéj, narancshéj, őrölt fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2-3 szegfűbors, őrölt szerecsendió, cukor.
Sokféle fűszerezéssel készíthető, ahogy a mondás tartja ahány ház annyi szokás.


Egészségünkre! Melegségre fel! ( Az se baj, ha kissé csillogóvá lesz a szemünk!)

4 megjegyzés:

  1. Így van, egészségetekre:) Ha az itteni telet nézem, akkor bizony én hosszú hónapokig élhetnék ezzel a melengető forralt borral. Milyen érdekes az is, hogy még otthon a -14 nagyon hidegnek tűnt, itt már azt mondom, de jó, csak -14:)

    VálaszTörlés
  2. Én is ngy rajongója vagyok a forralt bornak,s milyen jó is az ilyenkor!

    VálaszTörlés