Zala dombok

Zala dombok
Zalai dombok ölelésében..

2012. február 20., hétfő

Kelkáposzta …. friss zöld, télen.


A kelkáposzta azon kevés zöld növények egyike mely jól tárolható, és amelyhez télen is hozzá juthatunk. A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, de még inkább az emészthető rostok, az ásványi sók, a viszonylag nagy mennyiségű B1- és B2-vitamin-, valamint vastartalma, íz- és zamatanyagai adják. A és C vitamin tartalma  is jelentős, és segíti a szervezet méregtelenítését. 

A kelkáposzta azért is egészséges táplálék, mert szabályozza a csontképző kalciumot és káliumot, továbbá a vasbevitelt. Kalóriatartalma igen csekély, ami további előny a fogyókúrázók számára is. (100 gramm kelkáposzta kalóriatartalma kereken 25 Kcal.)

 A népgyógyászat széles körben alkalmazza a kelkáposztát. Nem csupán azért, mert vitaminokban, tápanyagokban gazdag étel, hanem azért is, mert már tudományosan igazolt gyógyhatása és betegségmegelőző szerepe is jelentős. Hatóanyagai közül kiemelkednek kéntartalmú fitovegyületei, melyek a rák különböző fajtái ellen nyújthatnak bizonyos védelmet.

A sokak által lenézett kelkáposzta ily módon értékesebb zöldségféle még a fejes káposztánál is. Értékét tovább növeli, hogy a kelkáposztából készült ételeket a gyengébb gyomrúak is fogyaszthatják, mert könnyebben emészthetőek, mint a fejes káposztából készült, többnyire sok zsiradékot tartalmazó, "magyaros" fogások.
Felhasználás előtt a külső, sötétzöld, durva szövetű leveleket le kell szedni. Legfinomabb a belső, zöldessárga, tömött fej, ennek igen mérsékelt a "káposzta íze" is.



Többnyire főzeléket vagy rakott kelt szokás készíteni belőle, de belső gyenge levelei salátában is felhasználhatók. Én kelkáposztából levest és fasírozottat szoktam készíteni.
Kelkáposzta levesem hasonló a frankfurti leveshez, rántással, vöröshagymával, krumplival,egész köménnyel, sárgarépásan és virslivel főzőm és nem teszek hozzá tejfölt. A fasírtnál a húst helyettesítem kelkáposztával és füstölt sajttal.


KELKÁPOSZTAFASÍRT
Hozzávalók: ½ kg kelkáposzta,5 dkg füstölt reszelt sajt, 3 db zsemle, 2 db tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1/2kávéskanál őrölt bors, ½ evőkanál vegeta, morzsa.

A kelkáposztát megfőzzük, leszűrjük és a  apróra kockázott vöröshagymával összetörjük. Az áztatott zsemlét jól kicsavarjuk, összedolgozzuk a kelkáposztával és a többi anyaggal. Ha lágy, zsemlemorzsát tegyünk bele. Pogácsa alakúra formálva forró olajban kisütjük.



Régi  különleges kelételek .

- Szakácskönyv 1955-ös kiadás, Szerző: Horváth Ilona

Töltött kel.

1 kg kelkáposzta,40 dkg darált borjú vagy sertéshús,10 dkg rizs, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, só, őrölt bors, tejfel.
A kelkáposztát jól megmossuk és egészben hagyjuk. A darált húst a rizzsel összekeverjük, sót, borsot adunk hozzá. A kel leveleit vigyázva szétválasztjuk és a tölteléket egyenletesen elhelyezve közéje rakjuk. Az egészet cérnával átkötözzük és egy mély lábosban forró sós vízbe téve kb. 1 óráig lassan főzzük. A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel a levét berántjuk. Tálaláskor két kanál tejfelt adunk a levébe. A kelfejet lapát segítségével kiemeljük, a cérnát lefejtjük róla, kerek mély tálba helyezzük, cikkekre vágjuk és a levét köréje öntjük.

 - Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás Szerző: Ábrahám Gézáné

Gyöngytyúkleves kelkáposztával

1 gyöngytyúk (1,5 kg körüli), 15 dkg füstölt szalonna, tojásnyi zsír, 30 dkg kelkáposzta, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál színes paprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 csipet borsikafű, 2 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só, 1 tojásból galuska.
 A megtisztított gyöngytyúkot feldaraboljuk, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk. A tisztított vöröshagymát lereszeljük. A fokhagymát megzúzzuk. Az összevágott szalonnát kiolvasztjuk, és hozzátesszük a zsírt, beletesszük a reszelt vöröshagymát, kissé pirítjuk. Hozzátesszük a fokhagymát, a színes paprikát, gyorsan elkeverjük, és kevés vízzel fölengedjük. A paprikás lébe tesszük a húst, megsózzuk, rárakjuk a fűszereket, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Lefedjük, és lassan puhára főzzük. Ha a hús már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, és együtt puhára főzzük. A tejfölt a liszttel elkeverjük, kevés vízzel hígítjuk, és a leveshez szűrjük. Jól összeforraljuk, és külön kifőzött galuskát adunk hozzá. Egytálételnek is adhatjuk, de akkor kevesebb lével készítjük.

Fácán kelkáposztával burkolva 
1 fácán, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 szál füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 2 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 közepes fej kelkáposzta, 2 tojásnyi zsír, 1/2 vaj, só.
A megtisztított és jól megmosott fiatal fácánt feldaraboljuk, megsózzuk, kizsírozott tepsibe rakjuk, és forró sütőben 10 percig sütjük. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, és negyedekbe vágjuk. Megmossuk és forrásban lévő sós vízben néhány percig főzzük. Leszűrjük, gyengén megsózzuk, és megszórjuk őrölt borssal. Egy lábast vajjal kikenünk. A káposzta felét a lábas aljára rakjuk. Rátesszük a felszeletelt szalonna felét, rárakjuk az elősütött fácánt. A megmaradt szalonnát szintén elosztjuk a húsdarabokra. Mellétesszük a kolbászt, a karikára vágott zöldségeket, a hagymát, amelybe egy-két szem szegfűszeget szúrunk. Az egészet betakarjuk a megmaradt kelkáposztával. A zsírt, amelyben a fácán sült, fölengedjük egy fél liter csontlevessel vagy enyhén sózott vízzel, és a kelkáposztára öntjük. Fedővel letakarjuk, forró sütőben kb. 30-40 percig pároljuk. Ha a hús és a káposzta megpárolódott, a fedőt levesszük, és még egy kicsit pirítjuk a húst és a káposztát. Tálaláskor a kelkáposztát a tál aljára rakjuk, a feldarabolt és megsült fácánt ízlésesen elrendezzük úgy, hogy a felszeletelt mellehúsát a tál tetejére rakjuk. A kolbászt karikára szeleteljük, és a párolt zöldségfélékkel együtt a hús mellé rakjuk. A leszűrt pecsenye levével megöntözzük. Zsírban sült burgonyát adunk hozzá.

1 megjegyzés:

  1. Csodás recepteket hoztál, köszi.Mert valóban:a kelkáposztafőzeléken, a frankfurti levesen, és a rakott kelen kívűl nem nagyon ismertem eddig más receptet, pedig nagyon szeretem ezt a növényt...

    VálaszTörlés